In cadrul luptei internationale impotriva epidemiei de Ebola, Canada va trimite la Geneva peste 1.000 de doze ale unui vaccin experimental oferit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Guvernul canadian a anuntat ca va trimite dozele de vaccin incepand de luni, iar acestea vor ajunge marti la Geneva, a declarat Agnes Reffet, purtatorul de cuvant al spitalului din Geneva, unde va fi depozitat vaccinul. Canada a anuntat inca din luna august ca va oferi OMS 800 de fiole continand fiecare aproximativ doua doze ale vaccinului experimental VSV-EBOV dezvoltat de Laboratorul national de microbiologie (LNM) din Winnipeg.

Vaccinul va fi depozitat la o temparatura de cel putin 80 de grade. Guvernul canadian a anuntat ca va expedia fiolele in cadrul a trei transporturi aeriene separate, ca masura de precautie, in cazul unui accident sau a unei deficiente a sistemului de controlare a temperaturii.

OMS a identificat doua vaccinuri experimentale care au dat rezultate incurajatoare la primele teste realizate pe maimute: vaccinul canadian VSV-EBOV, a carui licenta de comercializare este detinuta de compania americana NewLink Genetics, si vaccinul dezvoltat de compania britanica GlaxoSmithKline (GSK). Testele pe oameni urmeaza sa inceapa in Elvetia la sfarsitul lunii octombrie - inceputul lunii noiembrie, a precizat Agnes Reffet, potrvit MEDIAFAX.

Testele vor fi realizate de spitalul universitar din Geneva, care a fost desemnat de Guvernul elvetian sa asigure ingrijirea angajatilor organizatiilor umanitare internationale suspectati de contaminare cu virusul Ebola in misiunile desfasurate in zonele afectate.

Testele clinice ale vaccinului detinut de compania NewLink au inceput saptamana trecuta in Statele Unite. Potrivit Guvernului canadian, rezultatele sunt asteptate in luna decembrie. Pana in acest moment, nu exista un tratament sau vaccin omologat impotriva virusului Ebola, care a provocat peste 4.500 de morti, in special in Africa de Vest.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.