Presedintele Petro Porosenko a dat asigurari ca ucrainenii nu vor suferi de frig la iarna, multumita acordului sau cu Vladimir Putin privind reluarea livrarilor de gaze naturale rusesti, cu o saptamana inainte de alegerile legislative cu valoare de test pentru seful proocidental al statului.

El a anuntat totodata un acord cu Moscova in vederea restabilirii controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, o conditie-cheie, in opinia Kievului, pentru pacificarea estului separatist prorus al tarii, in care conflictul armat s-a soldat deja cu peste 3.600 de morti si in care luptele continua sa faca ravagii. Aceste declaratii facute la televiziunile ucrainene sambata seara tarziu intervin dupa negocieri, vineri, la Milano, cu Putin si lideri europeni, scrie MEDIAFAX.

La Donetk, un bastion rebel, detonari puternice se auzeau duminica, la intervale regulate, dinspre sectorul aeroportului, teatrul unor confruntari intense de mai multe zile, potrivit unor jurnalisti AFP.

Porosenko - ales presedinte in mai, in baza promisiunii de a restabili pacea in estul tarii si de a normaliza relatiile cu Rusia - este in campanie pentru alegerile legislative anticipate pe care le-a convocat pentru a-si consolida puterea. "Pot sa spun ca Ucraina va avea gaze, va avea caldura", a declarat Porosenko, in contextul in care temperaturile au coborat brusc sambata pe intregul teritoriu ucrainean.

Dupa prima intalnire la Milano, vineri, cu Porosenko, Putin a anuntat "progrese" si ca este "de acord cu conditiile reluarii livrarii de gaze, cel putin pe perioada iernii". Insa, duminica, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat ca este "prematur" sa se vorbeasca despre vreun acord. "Sunt doar discutii. Nu am motive sa am incredere in Putin", a declarat el pentru postul ICTV.

Negocieri cu privire la datorie la Bruxelles, marti

Contactat de AFP, purtatorul de cuvant al gigantului rus in domeniul gazelor Gazprom Serghei Kuprianov a subliniat ca acordul de principiu intre cei doi presedinti urmeaza sa fie formalizat dupa solutionarea spinoasei probleme a datoriei. "Depinde de alti factori, inclusiv de plata datoriei" de catre Ucraina, a declarat Kuprianov.
Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Putin a anuntat vineri ca aceasta datorie se ridica la 4,5 miliarde de dolari. Kievul contesta suma totala a acestei datorii la Curtea Internationala de Arbitraj de la Stockholm. "Acest lucru va face obiectul negocierilor, marti, la Bruxelles", la nivel ministerial, a subliniat Kuprianov.

Grupul rus Gazprom a sistat in iunie livrarile de gaze naturale catre Kiev, care refuza cresterea pretului decretata de Moscova dupa venirea la putere, in februarie, a proeuropenilor in Ucraina, care a acumulat o datorie importanta. Referitor la pret, "am ajuns la un acord, pozitia ucraineana a fost acceptata de facto: vorbim doar despre iarna si stabilim un pret de 385" de dolari pe mia de metri cubi, a declarat Porosenko. "Rusii au acceptat", a adaugat el.

Porosenko a adaugat ca pentru perioada de vara, cand cererea este mai redusa, Kievul ar dori un pret de 325 de dolari, ceea ce Moscova refuza. Pretul actual este de 485 de dolari. Moscova a propus de mult timp acest pret de 385 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, insa Ucraina refuza, pentru moment, o reducere decretata unilateral si insista asupra redactarii unui nou contract comercial.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Putin le-a cerut europenilor, care se tem de perturbari ale aprovizionarii lor din cauza conflictului, sa ajute Ucraina, care se confrunta cu dificultati financiare, sa-si plateasca datoria la gaze naturale. Ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan a anuntat sambata ca Moscova refuza in continuare amendarea contractului comercial dintre Gazprom si distribuitorul ucrainean de gaze naturale Naftogaz.

Consultari intre granicerii rusi si ucraineni

Referitor la estul Ucrainei, presedintele ucrainean a anuntat un acord cu Rusia in vederea restabilirii controlului la frontiera ruso-ucraineana de catre granicerii ucraineani, a caror activitate este imposibila, in prezent, in zona controlata de catre separatisti. Consultari sunt prevazute "luni sau marti" intre reprezentanti ai granicerilor din cele doua tari.
Citeste si:
Virgil Popescu: „Prețurile plafonate vor fi aplicate până în martie...
Virgil Popescu: „Noile...

Kievul acuza Moscova ca trimite in estul Ucrainei armament si combatanti si ca a mobilizat in august, in aceasta regiune, trupe din cadrul armatei, ceea ce Moscova dezminte.

Putin a anuntat vineri ca a ajuns la un acord cu Franta, Germania si Italia asupra utilizarii avioanelor fara pilot in vederea supravegherii frontierei dintre Rusia si Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.