Nave ale Pazei de Coasta chineze au patruns in zone disputate din Marea Chinei de Est, dupa ce premierul nipon, Shinzo Abe, a trimis ofrande rituale la Sanctuarul Yasukuni, iar trei ministri japonezi au vizitat controversatul monument shintoist.
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a trimis vineri ofrande la templul shintoist, iar trei ministri japonezi au vizitat sanctuarul situat in centrul orasului Tokyo, considerat de China si Coreea de Sud un simbol al crimelor de razboi comise de Japonia. Ca reactie, trei nave chineze au patruns, potrivit postului australian ABC, intr-un perimetru disputat din Marea Chinei de Est, in apropierea Arhipelagului Senkaku, aflat sub controlul Japoniei dar revendicat de China.

Sanctuarul shintoist Yasukuni ii omagiaza pe cei aproximativ 2,5 milioane de militari care au murit in razboaiele Japoniei. Printre acestia se numara 14 criminali de razboi condamnati dupa 1945 de catre Aliati, inclusiv generalul Hideki Tojo, premier al Japoniei in timpul atacului de la Pearl Harbor, efectuat impotriva Statelor Unite pe 7 decembrie 1941. Sanctuarul este condamnat de China si de Coreea de Sud, tari ale caror relatii cu Japonia sunt in continuare marcate de atrocitatile comise de trupele imperiale nipone in timpul colonizarii Peninsulei Coreea (1910-1945) si al ocuparii partiale a Chinei (1931-1945).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.