Numerosi deputati conservatori britanici se opun planului Guvernului Cameron de a extinde sfera mandatului european de arestare.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, propune extinderea sferei de actiune a mandatului european de arestare, un instrument care faciliteaza extradarile suspectilor la nivelul Uniunii Europene. Marea Britanie va decide in decembrie daca va continua sa utilizeze mandatul european de arestare si daca va asimila inca 30 de masuri comunitare in domeniul judiciar. Camera Comunelor va organiza voturi pe aceste teme.

Insa numerosi membri ai Partidului Conservator se opun cedarii de prerogative suplimentare Uniunii Europene, astfel ca intentioneaza sa voteze impotriva initiativei Guvernului David Cameron.

"Cred cu tarie ca trebuie sa aducem inapoi in Marea Britanie atributii cedate pana acum, trebuie sa revenim la controlul democratic britanic", a declarat presedintele Comisiei 1922 din cadrul Partidului Conservator, Graham Brady, o personalitate foarte influenta in formatiunea aflata la guvernare alaturi de liberal-democrati. "Nu trebuie sa mai cedam atributii institutiilor europene. Acest lucru transmite un mesaj care nu prea ne ajuta", a continuat Brady.

Analistii considera ca liderii Partidului Conservator risca sa se confrunte cu o rebeliune atat de puternica incat vor trebui sa obtina voturi de la deputati ai Partidului Laburist (proeuropean, de opozitie) pentru a avea majoritate in cazul acestor initiative legislative.

Dezbaterea a devenit si mai complicata in contextul in care se desfasoara intr-o perioada de campanie electorala, in perspectiva unui scrutin legislativ partial, programat pe 20 noiembrie in circumscriptia Rochester/Strood, unde conservatorii spera sa invinga formatiunea eurofoba UKIP (Partidul Independentei Marii Britanii). Numerosi deputati conservatori considera ca extinderea sferei de actiune a mandatului european de arestare constituie o amenintare pentru libertatile britanicilor si pentru suveranitatea tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.