Sierra Nevada Corp. a deschis o actiune in instanta pentru a opri NASA sa continue dezvoltarea proiectului vehiculelor spatiale comerciale.

Potrivit anuntului facut joi de vicepresedintele Sierra Nevada Corp, actiunea in instanta este menita sa stopeze desfasurarea contractelor de dezvoltare a asa-numitelor "taxiuri spatiale" de catre Boeing si SpaceX, avand in vedere ca aceasta companie, care a pierdut licitatia organizata de NASA, a contestat rezultatele concursului de oferte.

Agentia spatiala americana a ales, luna trecuta, companiile Boeing si Space Exploration Technologies (SpaceX), intr-o a patra si ultima etapa de finantare, pentru a dezvolta, testa si opera vehicule spatiale comerciale private. NASA doreste sa cumpere apoi, de la aceste companii, servicii de transport pentru astronautii sai catre si dinspre Statia Spatiala Internationala (ISS), pentru a sparge monopolul Rusiei privind transportul echipajelor pe ISS.

Contractele acordate Boeing si SpaceX, care au o valoare combinata de pana la 6,8 miliarde de dolari, includ cate sase misiuni operationale pentru cele doua companii. Atribuirea contractelor, care a avut loc pe 16 septembrie, a provocat proteste din partea Sierra Nevada Corp, care a cerut autoritatilor federale americane sa verifice modalitatea in care NASA a evaluat ofertele si a decis selectarea propunerii Boeing in valoare de 4,2 miliarde de dolari.

Oferta Sierra Nevada era de 3,3 miliarde de dolari, cu 900 de milioane mai ieftina decat cea a Boeing. SpaceX, o companie privata din California, a avut o oferta si mai avantajoasa, de doar 2,6 miliarde de dolari. Autoritatile americane sunt asteptate sa ia o decizie pana pe 5 ianuarie 2015.

NASA a cerut Boeing si SpaceX sa opreasca lucrul la cele doua proiecte dupa ce Sierra Nevada a depus o contestatia, pe 26 septembrie, dar agentia spatiala a anulat, pe 9 octombrie, cererea catre cele doua companii castigatoare, care au reluat derularea contractelor.

"Agentia considera ca a nu furniza servicii de transport cat de curand posibil ridica riscuri pentru echipajul Statiei Spatiale Internationale, pune in pericol functionarea neintrerupta a ISS, ar intarzia indeplinirea cererilor privind numarul critic de membri ai echipajului si ar putea duce la esecul Statelor Unite privind responsabilitatea asumata in acordurile internationale", potrivit unui anunt al NASA publicat pe site-ul agentiei in care isi argumenta decizia de a relua derularea contractelor.

Citeste si:
S-a găsit a doua cutie neagră a avionului Boeing prăbușit în sudul...
S-a găsit a doua cutie neagră...

In procesul deschis miercuri, Sierra Nevada a cerut tribunalului federal din Washington emiterea unui ordin temporar si o impunere preliminara a unei decizii care sa suspende hotararea NASA de a relua derularea contractelor. Daca Sierra Nevada va avea castig de cauza in contestarea licitatiei, aceasta ar trebui reluata. O audiere a companiei privind ordinul judecatoresc de stopare a derularii contractelor dintre NASA si Boeing si SpaceX era programata pentru vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.