Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) anunta ca Gruparea Stat Islamic (SI) foloseste trei avioane militare capturate de la armata siriana pentru a antrena piloti, cu sprijinul unor fosti membri ai armatei irakiene din timpul lui Saddam Hussein.

"SI dispune de trei avioane, cel mai probabil de tip MIG 21 si MIG 23, capabile sa zboare. Aceste aparate au fost capturate de pe aeroporturile militare siriene aflate in prezent sub controlul SI in provinciile Alep si Rakka (nord)", potrivit organizatiei, care se bazeaza pe o ampla retea de informatori in Siria.

"Fosti ofiteri ai armatei irakiene (dizolvata dupa inlaturarea lui Saddam Hussein de la putere-n.r.) supravegheaza sesiunile de antrenament pe aeroportul militar Al-Jarrah", aflat sub controlul SI si situat la est de orasul Alep, a adaugat OSDO.

Dupa dizolvarea armatei irakiene de catre Statele Unite, foste cadre sunnite s-au alaturat aripii irakiene a Al-Qaida, devenita ulterior Stat Islamic in Irak. Aceasta grupare a proclamat in iunie un "califat" in teritoriile pe care le controleaza in Siria si Irak, dupa ofensive declansate in cele doua tari. Mai multi martori au informat OSDO ca au vazut de mai multe ori avioane zburand la altitudine mica pentru a nu fi reperate de radare, dupa ce decolasera de pe aeroportul Al-Jarrah.

Doua dintre aparate au fost luate de la Tabqa, un aeroport militar situat in provincia Rakka, capturat de SI in vara, in urma unor confruntari violente in care sute de soldati au murit.

Jihadistii controleaza trei aeroporturi militare din Siria, de la inceputul anului. Pe langa Tabqa si Al-Jarrah, acestia au capturat si aeroportul din Buqamal, din estul tarii, iar in prezent incearca sa il cucereasca pe cel din Kweiris, din apropiere de Alep. OSDO nu a fost in masura sa verifice daca jihadistii dispun de rachete care pot fi folosite la atacuri aeriene. Gruparea Stat Islamic este vizata in Siria, din 23 septembrie, de atacuri aeriene ale coalitiei conduse de Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.