Dupa alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia si conflictul armat cu rebelii prorusi din estul tarii, numarul ucrainenilor favorabili aderarii tarii lor la NATO a crescut foarte mult in acest an.

Aproape 44% din ucraineni sunt din acest moment favorabili aderarii Kievului la NATO, fata de numai 13% in 2012, potrivit unui studiu de opinie realizat in comun in septembrie de fundatia Initiative democratice si Institutul international de sociologie din Kiev pe un esantion reprezentativ de peste 2.000 de persoane.

"Este evident ca aceasta crestere a inceput din acest an. Aceasta este reactia ucrainenilor la agresiunea militara rusa", a comentat pentru AFP o experta a fundatiei, Maria Zolkina. "Noi nu am realizat sondaje pe aceasta tema in 2013, dar studiile efectuate de alte institute de sondare nu au aratat vreo schimbare in raport cu anul precedent", a adaugat ea. Doar intre mai si septembrie 2014 numarul sustinatorilor NATO a crescut cu 10 puncte, a subliniat Zolkina.

In schimb, numarul persoanelor care sustin pentru Ucraina statutul de tara nealiniata aproape s-a injumatatit, trecand de la 42% in 2012 la 28% in mai, apoi la 22% in septembrie, potrivit acestui sondaj. Aceeasi tendinta se observa si in randul sustinatorilor unui bloc militar cu Rusia (de la 26% la 13%, apoi la 15%), potrivit aceleiasi surse.

Opiniile favorabile NATO sunt, in mod traditional, mai multe in regiunile vestice ale acestei foste republici sovietice, unde pana la 78% din populatie s-a exprimat pentru aderarea la Alianta Nord-Atlantica. In Donbas, bastionul prorus din estul tarii si teatrul unui conflict armat, aceasta cifra nu atinge decat 6%.

Aproximativ 92% din ucrainenii pro-NATO vad aderarea la Alianta Nord-Atlantica ca un mijloc de "garantare a securitatii" Ucrainei, potrivit acestui sondaj. Conflictul armat din estul tarii s-a soldat cu peste 3.600 de morti in sase luni. Kievul si Occidentul acuza Kremlinul ca ii sprijina deschis pe separatisti si ca a mobilizat trupe in Ucraina, insa Moscova neaga aceste acuzatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.