Retrictiile impuse de Rusia asupra importurilor de produse alimentare din statele membre UE reprezinta dreptul Moscovei de a-si apara interesele economice nationale si nu sunt sanctiuni.

"Prin restrictionarea accesului bancilor ruse la imprumuturile UE, Bruxellesul a creat, de fapt, conditii mult mai avantajoase pentru marfurile europene pe piata noastra", a explicat Serghei Lavrov, la o reuniune a oamenilor de afaceri din cadrul Association of European Businesses (AEB).

"Nu trebuie sa uitam ca subventiile acordate proprietarilor de terenuri agricole sunt de sase ori mai mari in UE decat in Rusia. Prin urmare, masurile de restrictionare a importurilor din Uniunea Europeana nu sunt sanctiuni; este dreptul nostru sa ne protejam interesele economice nationale si sa luptam impotriva concurentei neloiale", a subliniat ministrul rus de Externe.

Seful diplomatiei ruse a mai afirmat ca economiile statelor membre UE vor inregistra pierderi estimate la 40 de miliarde de euro in cursul acestui an, in urma sanctiunilor impuse Moscovei in contextul crizei din Ucraina, iar pierderile sunt estimate sa ajunga la 50 de miliarde de euro in cursul anului 2015.

Deocamdata, nu exista cifre exacte cu privire la pierderile suferite in urma sanctiunilor, insa Uniunea Europeana a realizat estimari preliminare si a apreciat ca acestea s-ar putea ridica la 40 de miliarde de euro in cursul acestui an, a declarat Serghei Lavrov, citat de Russia Today. La inceputul lunii august, Rusia a interzis pentru un an importurile de carne, peste, fructe si legume din Statele Unite, Uniunea Europeana, Canada, Australia si Norvegia, in replica la sanctiunile impuse Moscovei de Occident in contextul crizei din Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.