Flamanzii care au colaborat cu nazistii in cel de-al Doilea Razboi Mondial "au avut motivele lor", a apreciat, intr-un interviu publicat luni, noul ministrul belgian de Interne, nationalistul flamand Jan Jambon, ale carui afirmatii au provocat deja o polemica in Belgia, relateaza AFP.

"Cei care au colaborat cu germanii au avut motivele lor. Eu nu am trait in epoca aceea", a declarat, intr-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique, ministrul Jan Jambon, un aliat apropiat al presedintelui Noii Aliante flamande, Bart De Wever. Dupa depunerea juramantului, sambata, de catre noul Guvern condus de liberalul francofon Charles Michel, unde posturile-cheie sunt detinute de nationalistii flamanzi din N-VA, trecutul noului ministru de Interne, care este si vicepremier, se afla in atentia presei.

Noului ministru i se reproseaza in special un discurs sustinut in 2001 la o reuniune a Saint-Maartensfonds, asociatie a fostilor voluntari flamanzi care au luptat pe frontul din est cu trupele germane. "Indemn pe oricine sa gaseasca o fraza, un text in care apar colaborarea. Colaborarea a fost o greseala", a afirmat Jambon, intrebat in legatura cu prezenta la aceasta reuniune. "Este un fapt divers si deja am dat explicatii", a adaugat el, scrie MEDIAFAX.

"Miscarea flamanda a fost izolata zeci de ani", a mai afirmat noul ministru belgian de Interne. Pana la inceputul anilor 2000, nationalistii flamanzi au cerut "amnistia" pentru fostii colaboratori condamnati dupa razboi, perturband periodic vizitele regelui in orasele flamande.

La controversata reuniune din 2001, Jan Jambon s-a exprimat in numele Miscarii Populare flamande (Vlaamse Volksbeweging, VVB), al carei membru este in prezent. "VVB reuneste oameni in jurul unui singur obiectiv: independenta Flandrei. Oameni care au pozitii extrem de diferite: de la extrema-stanga la extrema-dreapta", a explicat el.

"Miscarea Reformatoare (MR, formatiunea premierului) a numit in fruntea Guvernului un personaj dubios, care considera ca participarea sa la reuniuni de extrema-dreapta reprezinta un fapt divers (...) Nu-i vom cere demisia la trei zile dupa depunerea juramantului, dar este deosebit de deranjant", a afirmat presedintele partidului de centru francofon CDH (de opozitie), Benoit Lutgen. "Jan Jambon este un democrat", a asigurat ministrul pentru Pensii, liberal francofonul Daniel Bacquelaine. Trecutul lui Jan Jambon ridica semne de intrebare, a apreciat, la randul sau, ministrul pentru Energie, liberal francofonul Marie-Christine Marghem.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.