O noua inregistrare difuzata de islamisti il prezinta pe John Cantlie avertizand ca strainii care lupta alaturi de gruparea Stat Islamic s-ar putea intoarce in tarile de origine pentru a comite atacuri.

In cea de-a patra inregistrare difuzata de gruparea Stat Islamic in care apare jurnalistul britanic, acesta afirma, cel mai probabil folosind un discurs pregatit anterior, ca opinia publica occidentala este atrasa intr-un razboi pe care nu-l poate castiga, impotriva a mii de militanti inarmati.
Purtand o salopeta asemanatoare cu cele ale detinutilor de la Guantanamo Bay, Cantlie, in varsta de 43 de ani, avertizeaza ca "cei care spera intr-o operatiune chirurgicala curata fara a-si murdari mainile vor avea parte de o surpriza oribila".

De asemenea, John Cantlie descrie difuzarea inregistrarilor video cu uciderea altor prizonieri, printre care jurnalistul american Steven Sotloff si lucratorul umanitar Alan Henning, ca fiind castigatoare in orice situatie pentru gruparea terorista sunnita Stat Islamic. "Daca aceste executii provoaca nemultumire publica sau o schimbare politica, aceasta este o victorie uriasa. Iar daca nu fac decat sa indemne guvernele noastre sa lanseze mai multe bombe si sa cheltuiasca mai multe milioane de dolari, slabind tarile noastre, aceasta este, de asemenea, o victorie", afirma jurnalistul britanic, scrie MEDIAFAX.

Inregistrarea apare dupa publicarea unei reviste color in limba engleza, Dabiq, editata de gruparea Stat Islamic, in care Cantlie ar prezenta detalii despre viata sa in captivitate. Autorul sustine ca a fost lasat intr-o "camera intunecata, cu o saltea pe podea", intr-un vid absolut de informatii. "Incerc sa fiu foarte calm, tolerant si sa-mi accept situatia... Sunt recunoscator pentru orice confort si pentru orice farfurie de mancare", adauga articolul. Jurnalistul britanic John Cantlie a fost rapit de doua ori in Siria, prima data in iulie 2012, cand a fost incatusat si legat la ochi pentru o saptamana, reusind sa scape cu ajutorul Armatei Siriene Libere. El a revenit in Siria in noiembrie 2012, cand a fost luat ostatic pentru a doua oara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.