Putin va fi interpelat de premierul australian Tony Abbott, la summitul G20 prevazut luna viitoare in Australia, in legatura cu prabusirea zborului MH17 in Ucraina.

Orasul australian Brisbane va gazdui in perioada 15-16 noiembrie summitul G20. Duminica, ministrul australian al Finantelor Joe Hockey a confirmat ca Putin va participa la summit, in pofida tensiunilor dintre Rusia si Occident din cauza crizei din Ucraina. De la distrugerea in zbor, pe 17 iulie, a unui avion de linie malaysian in spatiul aerian al Ucrainei si moartea tuturor celor 298 de persoane de la bord, Abbott nu-l menajeaza deloc pe Putin.

"Ii voi spune domnului Putin ca australieni au fost asasinati, ca au fost asasinati de rebeli sustinuti de catre rusi si utilizand echipamente furnizate de catre Rusia. Aceste fapte provoaca o puternica nemultumire", a declarat el luni. "Noi acceptam ca dumneavoastra (Putin) nu ati vrut ca acest lucru sa aiba loc. Dar va cerem ca de-acum sa cooperati deplin la ancheta penala, iar daca ea identifica suspecti asupra carora aveti influenta, este necesar ca ei sa fie livrati pentru ca sa se faca dreptate", a subliniat Abbott.

Kievul si Occidentul au acuzat Rusia ca le-a furnizat rebelilor o racheta de tip sol-aer, cu care acestia ar fi doborat avionul care efectua zborul MH17. Moscova resinge categoric aceste acuzatii si arata cu degetul catre fortele de la Kiev. Potrivit raportului preliminar intocmit de catre Biroul olandez pentru Securitate (OVV), insarcinat cu ancheta, avionul a fost atins de numeroase proiectile care aveau o viteza foarte mare. Raportul nu precizeaza originea acestor proiectile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.