Bosniecii au inceput sa voteze duminica intr-un scrutin general prin care vor alege membrii presedintiei colegiale si ai Parlamentului central.

Cele aproximativ 5.400 de sectii de votare au fost deschise la ora 5.00 GMT (8.00, ora Romaniei) si vor fi inchise la ora 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei). Primele rezultate preliminare, privind scrutinul prezidential, vor fi anuntate la ora 22.00 GMT (luni, 1.00, ora Romaniei) de catre Comisia Electorala.

Aproape 3,3 milioane de alegatori sunt chemati sa-i aleaga pe cei trei membri (sarb, croat si musulman) ai presedintiei colegiale a Bosniei-Hertegovina. Sunt alesi, de asemenea, 42 de deputati in Parlamentul central al tarii, cei 98 de membri ai Adunarii entitatii croato-musulmane si cei 83 ai Adunarii entitatii sarbe
.

De la sfarsitul razboiului intercomunitar (1992-1995), Bosnia este impartita in doua entitati, si anume Republica Srpska (sarbi) si Federatia croato-musulmana, unite prin institutii centrale slabe.

In Republica Srpska este ales totodata presedintele entitatii, un post pentru care candideaza Milorad Dodik, presedintele in exercitiu al sarbilor din Bosnia. In Federatia croato-musulmana se va vota si pentru alegerea a 289 de membri ai legislativelor celor zece cantoane care compun entitatea. Cu o zi inainte de alegeri, Uniunea Europeana (UE) i-a indemnat staruitor pe bosnieci sa se prezinte la urne.

Participantii la scrutin sunt chemati sa-i aleaga pe cei care vor aduce "foarte necesara reconciliere in cadrul societatii (...) si sa dea un impuls pozitiv" care sa permita Bosniei sa "recupereze distanta fata de restul regiunii si sa-i permita sa avanseze catre UE".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.