In perioada 13-16 octombrie avocata Amal Alamuddin va merge in Grecia pentru a discuta cu guvernul elen despre revenirea in Atena a frizelor Partenonului.

Frizele de marmura expuse la British Museum din Londra au fost aduse in Marea Britanie in 1803 de un diplomat britanic, lordul Elgin, care era ambasador la Constantinopol, capitala fostului Imperiu Otoman, transmite AFP. Grecia solicita retrocedarea lor inca din 1983, odata cu initierea unei campanii ce a fost lansata de celebra actrita Melina Mercouri, devenita ministru al Culturii.

La Atena, avocata Amal Alamuddin va fi insotita de Geoffrey Robertson, directorul cabinetului de avocatura Doughty Street Chambers. "Domnul Robertson si doamna Clooney au fost solicitati in acest caz pentru prima data de guvernul grec in 2011", a precizat cabinetul britanic. "Vor avea o serie de intalniri in timpul acestei vizite, in special cu premierul Antonis Samaras si cu ministrul Culturii Konstantinos Tasoulas", se afirma in acelasi comunicat.

In februarie, la Berlin, cu ocazia lansarii filmului sau "Eroii monumentelor/ The Monuments Men", George Clooney, care s-a casatorit pe 27 septembrie cu Amal Alamuddin, si-a exprimat punctul de vedere in aceasta chestiune, pronuntandu-se in favoarea intoarcerii in Grecia a frizelor Partenonului. Intrebat de un ziarist din Grecia daca aceasta tara ar trebui sa ceara Marii Britanii inapoierea operelor de arta antice, George Clooney a raspuns: "Da, ar fi o idee buna. Aveti justitia de partea voastra".

Dupa aceasta declaratie, actorul american a ajuns pe prima pagina a ziarelor grecesti si a generat un veritabil elan de recunostinta in Grecia. Gratitudinea nationala a culminat la cateva zile dupa aceea, odata cu o scrisoare oficiala a ministrului Culturii - transmisa si in presa - in care ministrul elen transmitea starului hollywoodian invitatia de a veni "sa petreca o vacanta de cateva zile in Grecia".

Citeste si:
Actorul George Clooney a cumpărat o proprietate în Provence!
Actorul George Clooney a...

Faptul ca in muzeele britanice se afla numeroase capodopere ale antichitatii grecesti - cum ar fi frizele de marmura ale Partenonului - constituie de multa vreme un motiv de disputa intre Marea Britanie si Grecia.

Aceste frize de marmura, impreuna cu parti din frontoanele si metopele Partenonului, constituie in prezent una dintre principalele atractii de la British Museum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.