O plangere impotriva Guvernului american, acuzat ca incalca libertatea de exprimare, a fost depusa marti de Twitter.

"In conformitate cu primul amendament (din Constitutie cu privire la libertatea de exprimare), suntem nevoiti sa raspundem preocuparilor utilizatorilor nostri si declaratiilor din partea reprezentantilor guvernului oferind informatii referitoare la amploarea supravegherii decisa de Guvernul american", a explicat vicepresedintele Twitter, Benjamin Lee.

"Ar trebui sa avem libertatea de a furniza aceste informatii intr-un mod semnificativ, nu intr-o maniera inexacta si in sens general", a adaugat el.

Actiunea intervine dupa ce Departamentul american al Justitiei si Biroul Federal de Investigatii (FBI) au refuzat ca Twitter sa publice in "raportul de transparenta" cifre exacte cu privire la solicitarea informatiilor de catre autoritatile americane. In urma unui acord cu autoritatile americane, cinci mari companii din domeniu sunt autorizate sa prezinte doar la modul general cifrele cu privire la solicitarea de informatii din partea unor agentii guvernamentale.

"Am incercat sa atingem nivelul de transparanta pe care il merita utilizatorii nostri fara sa ne adresam tribunalelor, dar fara succes", a mai afirmat Benjamin Lee. "In aprilie, am transmis un raport suplimentar la Departamentul Justitiei si la FBI, care ar fi adus mai multa transparenta. Dar, dupa mai multe luni de discutii, nu am reusit sa-i convingem sa ne permita publicarea acestei versiuni, chiar si intr-o forma cenzurata, a raportului", a explicat reprezentantul Twitter.

De asemenea, Twitter acuza Departamentul Justitiei si FBI ca vrea sa impiedice includerea in acest raport a cifrelor exacte privind solicitarile Biroului Federal de Investigatii, care, invocand securitatea nationala, a cerut informatii referitoare la utilizatorii retelei, sau privind deciziile tribunalului secret Fisc (Foreign Intelligence Surveillance Court).

Citeste si:
George Buhnici a dat-o din nou în bară. Mesajul controversat pe...
George Buhnici a dat-o din...

In acest caz, Twitter considera ca aceste clauze de confidentialitate sunt neconstitutionale, intrucat "incalca dreptul Twitter de a vorbi despre subiecte de interes general". Disputa intervine dupa ce fostul consultant al Agentiei americane de Informatii NSA, Edward Snowden, a dezvaluit, in iunie 2013, amploarea programelor de supraveghere a Internetului desfasurate de Statele Unite in intreaga lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.