Patrule navale nord si sud-coreene au schimbat tiruri de somatie in zona liniei de demarcatie maritima din Marea Galbena.

Acest scurt schimb de tiruri are loc intr-un moment in care sperantele unei interactiuni constructive intre cei doi rivali au fost relansate de vizita-surpriza in Sud, sambata, a unei delegatii la nivel inalt de la Phenian.

Potrivit Ministerului sud-coreean al Apararii, o nava de patrulare nord-coreeana a efectuat o incursiune de o jumatate de mila maritima (peste 900 de metri) in apele teritoriale ale Coreei de Sud, iar o nava de patrulare sud-coreeana a efectuat un tir de somatie. In loc sa se retraga, nava nord-coreeana a deschis focul, iar sud-coreenii au "replicat", a declarat un purtator de cuvant al ministerului. Niciuna dintre cele doua nave nu a vizat-o pe cealalta in mod direct si nu s-au inregistrat pagubbe, potrivit aceleiasi surse.

Incidentul a avut loc catre ora locala 9.50 (3.50, ora Romaniei), in apropiere de Insula Yeonpyeong, iar nava nord-coreeana a revenit ulterior in apele teritoriale ale Nordului. In total, nava sud-coreeana a tras "aproximativ 90 de salve", a adaugat purtatorul de cuvant. "Supraveghem miscarile trupelor nord-coreene si ne intensificam vigilenta in fata oricarei provocari suplimentare", a subliniat el, potrivit MEDIAFAX.

Numita "linia limitei Nordului", frontiera a fost trasata de catre forte ONU si ale Statelor Unite in 1953, dupa Razboiul Coreei. Phenianul refuza sa recunoasca aceasta linie de demarcatie, care a fost teatrul unor confruntari scurte, dar sangeroase, intre cele doua tari surori inamice, in 1999, 2002 si 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.