Din cauza deciziilor luate de Barack Obama lupta impotriva extremistilor din cadrul organizatiei Stat Islamic (SI) va fi dificila si ar putea dura 30 de ani, considera fostul sef al Pentagonului, Leon Panetta.

"Cred ca vorbim de un gen de razboi care ar putea dura 30 de ani" si care s-ar putea extinde cu amenintari din Libia, Nigeria, Somalia si Yemen, a declarat fostul secretar american al Apararii (2011-2013) intr-un interviu acordat USA Today si aparut luni. Panetta, fost director al CIA in timpul administratiei Obama, a criticat deciziile luate de acesta din urma in ultimii trei ani.

Printre ele, el a citat esecul presedintelui de a determina Guvernul irakian sa autorizeze mentinerea unui contingent de militari american in tara dupa retragerea trupelor in 2011, apreciind ca acest lucru a creat un "vid" de securitate. Fostul director al Pentagonului denunta refuzul lui Barack Obama in 2012 de a urma sfatul lui si al fostului secretar de Stat Hillary Clinton de a incepe sa inarmeze rebelii sirieni care luptau impotriva presedintelui Bashar al-Assad.

"Cred intr-adevar ca am fi fost mai bine plasati pentru a afla daca exista sau nu elemente moderate in cadrul fortelor rebele care lupta impotriva lui Assad", afirma Leon Panetta. El considera ca presedintele american si-a pierdut orice credibilitate atunci cand l-a avertizat pe Assad impotriva folosirii armelor chimice impotriva propriului popor, dupa care nu a facut nimic atunci cand liderul sirian a depasit faimoasele "linii rosii" trasate de administratie.

Potrivit lui Panetta, a carui carte"Worthy Fights" ce urmeaza sa apara a generat deja nemultumirea Casei Albe si a Departamentului de Stat, Barack Obama are posibilitatea de "a-si repara greselile" dand dovada de leadership in fata islamistilor din cadrul SI in Irak si Siria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.