Serviciile suedeze de informatii au dat publicitatii imagini cu un avion de vanatoare rus care a zburat la numai cativa metri de o aeronava suedeza de interceptare a semnalelor, denuntand o "tendinta in crestere" in spatiul aerian international, relateaza site-ul TheLocal.se.

Fotografia a fost publicata de FRA, o agentie suedeza care furnizeaza informatii secrete Guvernului, si prezinta un avion rus de tip SU27. FRA a precizat intr-un comunicat ca Rusia a devenit "mult mai agresiva" in ultimele luni si a confirmat ca un avion de vanatoare rus a zburat la o distanta "neobisnuit de provocatoare" de o aeronava suedeza.

"Nu putem comenta cand si unde s-a intamplat, dar putem spune ca este un exemplu de comportament cu care nu eram obisnuiti inainte", a declarat directorul de comunicare al FRA, Anni Bölenius, scrie MEDIAFAX.

Zborurile de interceptare a semnalelor sunt efectuate de FRA in special pentru a apara teritoriul suedez si pentru a sprijini Fortele armate suedeze. "Toate activitatile noastre de interceptare a semnalelor sunt legate de securitatea nationala si afacerile externe si nu este nici un secret ca multe tari au avioane care fac acelasi lucru in spatiul aerian international", a adaugat Bölenius.

Desi avionul rus pare sa fi zburat la numai cativa metri de cel suedez, Fortele armate si FRA nu considera ca proximitatea reprezinta o "amenintare acuta privind un pericol iminent", a precizat ea.

Aceasta dezvaluire intervine dupa ce in septembrie au aparut informatii conform carora doua avioane ruse de lupta de tip SU24 au fost detectate in spatiul aerian suedez, la sud de Oland. Avioanele au patruns pe o distanta de un kilometru in teritoriul Suediei, timp de 30 de secunde.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.