Prostitutia si traficul de droguri au contribuit la Produsul Intern Brut (PIB) britanic cu aproximativ 8,5 miliarde de lire sterline (10,9 miliarde de euro) anul trecut.
O purtatoare de cuvant a ONS a declarat pentru AFP ca drogurile si prostitutia reprezinta aproximativ 0,5% din "bogatia produsa global", si anume cea masurata prin PIB. Institutul pentru statistici din Marea Britanie a publicat o revizuire a calculului PIB-ului, baza utilizata de obicei pentru estimarea bogatiei unei natiuni, pentru anii de criza financiara. Aceste noi date au integrat si alte schimbari, in cadrul noilor norme europene - cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea (R&D) sunt, de exemplu, contabilizate de-acum ca o investitie si nu ca un consum, lucru valabil si in privinta materialului militar.

La final, noua estimare a PIB-ului Regatului Unit pentru 2013 - aproximativ 1.713 miliarde de lire sterline (2.193 miliarde de euro) - a crescut cu 8,5 miliarde de lire sterline prin luarea in considerare a traficului de droguri si prostitutiei.
Alte activitati ilegale, ca de exemplu contrabanda cu alcool si tutun, erau deja contabilizate.

In pofida integrarii ansamblului modificarilor aduse modului de calcul (droguri, prostitutie, R&D, echipament militar, intre altele), cresterea britanica a fost confirmata la acelasi nivel, si anume de 1,7% in 2013. Cu titlul de comparatie, in Spania, Institutul national de statistica (INE) a apreciat ca aceste activitati au reprezentant 0,85% din PIB in 2010, singurul an despre care a furnizat o estimare a amplorii acestora. In anul respectiv, ele au atins aproximativ 9,2 miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.