Estul Ucrainei ar putea deveni o problema mult mai mare decat regiunea separatista Transnistria, a avertizat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Igor Kolomoiski, care a atras atentia ca liniile de demarcatie stabilite in acordul de la Minsk semnat de Kiev si rebeli risca sa devina permanente.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk a afirmat ca, daca Kievul nu preia rapid controlul asupra granitei cu Rusia, teritoriile separatiste din est Donetk si Lugansk vor deveni in curand asemenea regiunii separatiste Transnistria, care are propria moneda si nu recunoaste autoritatea Guvernului de la Chisinau, relateaza The Wall Street Journal, in editia online, scrie MEDIAFAX.

Liniie de demarcatie si autonomia stabilite prin acordul semnat la Minsk de reprezentantii Kievului si separatisti sunt temporare, insa guvernatorul Igor Kolomoiski considera ca acestea ar putea deveni permanente, iar Kievului ii va fi mult mai greu decat autoritatilor de la Chisinau sa preia din nou controlul in estul separatist, intrucat acesta are o importanta granita comuna cu Rusia.

"Este o problema foarte grava", a afirmat el. "Si cat de mult timp se va prelungi, este greu de spus", a adaugat guvernatorul. In pofida faptului ca sunt inregistrate atacuri zilnice de-a lungul liniei de demarcatie, Kolomoiski a precizat ca nu se asteapta la noi confruntari in urmatoarele luni, in contextul in care niciuna dintre cele doua parti nu doreste sa se confrunte cu probema refugiatilor in perioada de iarna. El a apreciat ca riscul unei noi ofensive in regiune se va amplifica din primavara anului viitor, dar spera ca pana atunci armata ucraineana se va reechipa.

Reprezentantii Kievului, Rusiei, OSCE si liderii separatisti din Donetk si Lugansk au semnat la 20 septembrie la Minsk un memorandum menit sa consolideze armistitiul dintre fortele Kievului si cele ale insurgentilor. Documentul prevede, in special, instituirea si respectarea unei zone demilitarizate cu latimea de 30 de kilometri de-a lungul liniei de front. Textul mai prevede retragerea artileriei grele la 15 kilometri de "linia de contact" intre armata ucraineana si insurgentii prorusi inarmati.

Anterior, Kievul a promis "statut special" pentru regiunile proruse din estul Ucrainei si o amnistie, in anumite conditii, pentru participantii la evenimentele din Donetk si Lugansk. Rebelii au respins insa aceste oferte, anuntand organizarea de alegeri prezidentiale si legislative pentru 2 noiembrie in regiunile Donetk si Lugansk si boicotarea alegerilor din Ucraina, programate pentru 26 octombrie.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.