Barack Obama a declarat ca Vladimir Putin intelege faptul ca Alianta ia in serios Articolul 5 din Tratat, privind apararea colectiva si nu crede ca va exista o confruntare militara intre NATO si Rusia.

Obama a precizat ca, desi nu crede ca va exista o confruntare militara intre NATO si Rusia, Statele Unite au depus eforturi pentru a-si asigura aliatii, inclusiv unele state mai mici, ca Estonia, ca Articolul 5 al Tratatului NATO este luat in serios. "Oferim ajutor si asistenta, astfel ca daca infrunti un stat NATO, atunci va exista o confruntare militara. Iar Putin intelege acest lucru", a afirmat presedintele SUA.

"Din pacate, Putin - care cred ca a fost prins cu garda jos initial, cand au inceput protestele in Ucraina - a improvizat pentru a incerca sa-si dea seama cum sa tina Ucraina in sfera sa (...). A fost bine pentru el in sondaje, dar foarte rau pentru economie si rau pentru viitorul Rusiei", a continuat Obama. El le-a recomandat rusilor sa revina la respectarea "normelor internationale si va fi mai bine pentru poporul rus si cu siguranta va fi mai bine pentru Europa". "Noi nu cautam confruntarea, dar vom fi foarte fermi".

In ceea ce priveste conflictul din Ucraina, presedintele american a apreciat ca "exista posibilitatea unei solutii politice". "Nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat, insa, daca nu am fi spus ferm ca Rusia a gresit. Si apoi sa le lasam posibilitatea de a adopta o cale diferita", a subliniat el. Rusia "este o tara mare cu un talent incredibil si traditii incredibile. Daca te concentrezi pe talentul tau in inginerie si matematica si pe cresterea economica, atunci Rusia va fi o mare putere in aceasta lume", a conchis Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.