Ashraf Ghani a fost investit luni in functia de presedinte al Afganistanului intr-o ceremonie oficiala la Kabul.

Ghani, in varsta de 65 de ani, este succesorul lui Hamid Karzai, singurul care a condus tara dupa indepartarea de la putere a talibanilor, la sfarsitul lui 2001. Aceasta este prima tranzitie democratica din istoria Afganistanului. "Astazi (luni), dupa 13 ani in fruntea Guvernului, sunt mandru sa transfer puterea unui nou presedinte", a declarat Karzai in cursul unei ceremonii, in prezenta unor demnitari.

"Jur, in fata lui Allah, ca ma voi supune si voi sustine sfanta religie a islamului. Voi respecta Constitutia si legile si le voi pune in practica", a declarat Ghani depunand juramantul. "Voi apara independenta si suveranitatea Afganistanului, voi proteja drepturile si interesele tarii si poporului din Afganistan", a adaugat el. Aceasta tranzitie democratica pune in mod oficial capat celor trei luni de criza politica, in centrul careia s-au aflat rezultatele alegerilor prezidentiale si care a fragilizat si mai mult tara.

Ashraf Ghani si rivalul sau Abdullah Abdullah revendicau amandoi victoria in al doilea tur al alegerilor prezidentiale de la 14 iunie, marcat de fraude masive. Ghani este sustinut de catre pashtunii din sud, iar Abdullah de tadjicii din nord. Acest lucru a alimentat temeri cu privire la o impartire de facto a Afganistanului. Dar, sub presiunea ONU si Statelor Unite, cei doi rivali au acceptat saptamana trecuta sa formeze un guvern de uniune nationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.