Rusoaica Eleva Serova va fi prima femeie care va ajunge in spatiu dupa o pauza de 17 ani, in cadrul unei misiuni la bordul Statiei Spatiale Internationale.

"Dar felul in care se tund colegii mei nu va intereseaza?", a declarat, cu umor, cosmonauta rusa, raspunzand unui jurnalist care i-a adresat o intrebare despre coafura pe care o va alege atunci cand se va afla la bordul ISS.

In noaptea de joi spre vineri, Elena Serova, care este mama, va urca la bordul capsulei Soyuz TMA-14M, care va decola spre ISS in cadrul unei misiuni spatiale ce va avea o durata de aproape sase luni. "Voi fi prima femeie din Rusia care va ajunge la bordul ISS. Am, alaturi de intregul echipaj, o responsabilitate uriasa fata de oamenii care ne-au format si vreau sa le transmit urmatorul mesaj: nu va vom dezamagi!", a declarat cosmonauta rusa intr-o conferinta de presa difuzata online miercuri, conform MEDIAFAX.

Elena Serova va pleca de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan alaturi de cosmonautul rus Alexandr Samokutiaev si astronautul american Barry Wilmore.

50 de ani de la primul zbor

In 2013, Rusia a sarbatorit implinirea a 50 de ani de la primul zbor spatial reusit de o femeie, cosmonauta sovietica Valentina Tereskova, pe 16 iunie 1963. Acea performanta a fost repetata de doua ori de Svetlana Savitkaia in 1982 si 1984.

Cea de-a treia cosmonauta sovietica, care a ajuns cel mai recent in spatiu, a fost Elena Kondakova. In 1994 - 1995, ea a realizat o prima misiune pe orbita de cinci luni, urmata apoi in 1997 de o misiune de 10 zile la bordul unei navete spatiale americane. Zborul Elenei Serova, membra a Corpului de cosmonauti profesionisti, marcheaza un moment de cotitura in istoria spatiala a Rusiei, cu atat mai mult cu cat revenirea femeilor in programele spatiale rusesti continua sa reprezinte un subiect controversat in aceasta tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.