Obama anunta ca va fi creat cel mai vast sanctuar marin de pe planeta, in care vor fi interzise pescuitul comercial si extractia de resurse naturale

Aceasta proclamatie va extinde de sase ori actuala suprafata ocupata de Pacific Remote Islands Marine National Monument (Monumentul national marin al insulelor indepartate din Pacific), una dintre cele mai "curate" regiuni tropicale marine ale planetei, informeaza AFP.

Astfel, suprafata parcului marin va ajunge la 1,2 milioane de kilometri patrati si va include zone protejate in jurul acestor insule si atoluri din Oceanul Pacific, precizeaza un comunicat al Casei Albe. Pescuitul comercial si toate activitatile de extractie de resurse, inclusiv minaritul subacvatic, vor fi interzise. Pescuitul traditional si cel recreational vor continua totusi sa fie permise.

"Extinderea rezervatiei va proteja mai bine recifele de corali, muntii submarini si ecosistemele marine unice din aceasta parte a lumii, care se afla de asemenea printre regiunile cele mai vulnerabile in fata impactului generat de incalzirea globala si acidificarea oceanelor", explica acelasi comunicat.

Reamintind faptul ca toate studiile nationale oficiale au confirmat ca incalzirea globala cauzeaza o crestere a nivelului marilor si o crestere a temperaturii oceanelor, aceste modificari "pot sa afecteze recifele de corali si sa oblige anumite specii sa migreze". "In plus, poluarea cu carbon este absorbita de oceane, determinand acidificarea lor, fapt care poate avea efecte distrugatoare pentru vietuitoarele cu cochilii si recife si sa altereze ecosisteme marine intregi", a subliniat Casa Alba, scrie MEDIAFAX.

Reactionand fata de cresterea temperaturilor, presedinte Barack Obama a anuntat in luna iunie, la o conferinta internationala despre protejarea oceanelor periclitate, ca intentioneaza sa actioneze. El a asigurat ca se va folosi de autoritatea de care dispune pentru a proteja unele dintre cele mai pretioase peisaje marine din lume. Aceasta extindere a rezervatiei marine va include peste 130 de munti subacvatici, care reprezinta in general zone de biodiversitate ce adapostesc numeroase specii marine. Noul parc va permite o mai buna protectie, potrivit Casei Albe, a habitatului unor animale precum broastele testoase, diverse mamifere marine si pisicile de mare.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.