Guvernul Israelului sustine ca Iranul a testat o tehnologie care poate fi utilizata exclusiv pentru detonarea unei bombe atomice.

Ministrul israelian al Informatiilor, Yuval Steinitz, a declarat ca Iranul a efectuat o implozie nucleara utilizand uraniu. Guvernul israelian nu a oferit detalii despre presupusul test atomic, precizand doar ca acesta a avut loc in complexul nuclear de la Parchin, situat la 30 de kilometri sud-est de Teheran.

"Este important de precizat ca testele de acest fel nu pot fi explicate prin dubla utilizare a tehnologiei - civila si militara -, deoarece singurul scop al unui astfel de test este aprinderea seriei de reactii pentru armamentul nuclear", precizeaza Guvernul israelian. Regimul islamist de la Teheran sustine ca nu a testat tehnologie destinata armamentului nuclear.

Iranul refuza de mult timp sa permita accesul inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica in complexul nuclear de la Parchin, unde, potrivit imaginilor filmate prin sateliti, sunt activitati intense. Regimul de la Teheran sustine ca la Parchin este o simpla baza militara unde exista doar armament conventional. Israelul si Occidentul suspecteaza ca Iranul incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran neaga acuzatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.