Peter Hudson, vice-amiralul NATO, a declarat ca masurile de asigurare ale Aliantei includ o prezenta constanta in Marea Neagra si o colaborare constanta a fortelor navale aliate.

Comandantul MARCOM (Comandamentul Maritim Aliat) a precizat pentru MEDIAFAX ca a venit in Romania, dupa ce a fost in Bulgaria si in Tarile Baltice, pentru a afla de la expertii din regiune ce asteptari au de la structura pe care o conduce si cum pot fi puse in practica deciziile luate la recentul summit din Tara Galilor (4-5 septembrie) privind asigurarea securitatii aliatilor estici.

"Exista o serie de decizii dupa summitul de la Cardiff, din Tara Galilor, pe care trebuie sa le implementam. Sunt doua directii. Prima consta in sustinerea masurilor de asigurare asupra carora NATO a cazut de acord in urma cu circa cinci luni, care includ prezenta maritima in Tarile Baltice, o prezenta constanta in Marea Neagra, continuarea exercitiilor, colaborarea dintre fortele navale aliate. A doua directie priveste modalitatea in care vom desfasura aceste masuri in viitor, in cadrul Readiness Action Plan in vederea imbunatatirii cooperarii, in vederea imbunatatirii exercitiilor si a eficacitatii NATO in regiune", a declarat vice-amiralul britanic.

Peter Hudson a afirmat ca oficialii Fortelor Navale Romane i-au prezentat in cadrul convorbirilor "un plan ambitios de exercitii pentru anul urmator". "Trebuie sa verific calendarul navelor NATO si sa incerc unde este posibil sa aduc mai multe nave la exercitiile NATO care vor avea loc la Marea Neagra", a spus Hudson. Acesta a subliniat faptul ca exercitiile militare de la Marea Neagra au ca obiectiv coordonarea actiunilor aliatilor, intelegerea reciproca a tacticilor.

Totodata, ele sunt importante pentru "cetatenii din aceasta regiune care se confrunta cu o amenintare foarte serioasa si cu provocari la adresa securitatii". "Ei stiu ca NATO este puternica, unita, este angajata ferm in vederea respectarii obligatilor. Si una dintre modalitatile de a arata acest lucru este sa lucram impreuna in mod constant. (Trebuie) sa ne imbunatatim standardele, da, dar trebuie sa ne asiguram ca toti inteleg ca NATO este unita si este vorba de o unitate a eforturilor depuse", a spus Hudson. Vice-amiralul a punctat, de asemenea, colaborarea indelungata cu fortele navale si armate romane, precizand ca are sapte ofiteri romani in staff-ul sau de la Cartierul General al MARCOM din Northwood, Londra, urmand ca in viitorul nu prea indepartat sa se mai alature inca unul.

Citeste si:
Explicația Forțelor Navale pentru întreruperea slujbei ținute de...
Explicația Forțelor Navale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.