Renuntarea la carbune ca sursa de energie electrica, pana in 2050, poate contribui la limitarea considerabila a incalzirii globale.

Inlocuirea carbunelui cu energii regenerabile ar permite o crestere medie a temperaturilor de 3,2°C in jurul anului 2100, in loc de 3,7°C, a subliniat Climate Action Tracker (CAT), un instrument de masurare pilotat de ONG-uri, care monitorizeaza eforturile depuse de statele lumii pentru limitarea emisiilor de gaze aflate la originea incalzirii planetei, informeaza AFP. O astfel de actiune ar permite apropierea de obiectivul fixat de ONU, care vizeaza limitarea incalzirii temperaturilor la +2°C in raport cu era preindustriala.

Productia electrica genereaza 40% din totalul de CO2 mondial - principalul gaz cu efect de sera care afecteaza clima -, iar carbunele este in procent de 70% vinovat de aceasta situatie, reaminteste CAT. "Eliminarea totala a carbunelui din sectorul electricitatii pana in 2050 ar permite limitarea (incalzirii) la circa 3,2°C", potrivit aceluiasi document. In acest fel se va reduce cu 25% diferenta dintre acea valoare de 3,7°C si obiectivul ONU.

Aceasta perspectiva pare insa putin probabila

Tendintele actuale aarata, dimpotriva, o crestere cu aproape 20% pana in 2020 si cu 35% pana in 2030 a emisiilor de CO2 asociate carbunelui din sectorul productiei de electricitate. "Guvernele trebuie sa actioneze de urgenta pentru a inversa tendintele constatate si, mai ales, cresterea investitiilor in carbune", a declarat Bill hare, directorul de la Climate Analytics, un organism de cercetare, coautor al studiului coordonat de CAT.

Multe tari in dezvoltare opteaza pentru energia produsa pe baza de carbune, intrucat aceasta presupune tehnologii mai ieftine. Luni, un alt raport, publicat de un alt organism de monitorizare a climei, Carbon Tracker Initiative, i-a avertizat pe investitorii din industria carbunelui contra "riscurilor financiare majore" la care se expun, in conditiile scaderii cererii de pe piata chineza. "Odata cu noile masuri destinate limitarii recurgerii la carbune si a importurilor de calitate mai slaba din China, se pare ca vantul bate in favoarea exportatorilor", a subliniat acel raport, potrivit caruia cererea chineza ar putea "sa culmineze in 2016, inainte de a incepe sa intre treptat in declin".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.