Coreea de Nord fabrica noi rachete cu incarcatura nucleara pentru pentru obtinerea unei arme nucleare tactice.


Phenianul a efectuat o serie de teste ale unor rachete cu raza scurta de actiune incepand cu 14 august. Denumite KN-10, noile rachete sol-sol ar fi menite sa poarte incarcatura nucleara. "Am ajuns la concluzia ca rachetele testate de trei ori incepand cu luna trecuta sunt rachete noi avand in vedere viteza si altitudinea", a declarat un oficial al Guvernului sud-coreean pentru JoongAng Ilbo.

"Pe baza analizelor noastre am conchis ca sunt concepute sa fie echipate cu focoase nucleare tactice".

Spre deosebire de armele nucleare strategice care sunt concepute sa fie folosite pentru distrugerea unor tinte mari precum orase si instalatii, armele nucleare tactice sunt concepute sa fie folosite pe campul de lupta. Ele sunt realizate prin amplasarea unei incarcaturi nucleare relativ mici pe o racheta cu raza scurta de actiune pentu a distruge o tinta militara. Aceasta este prima data cand Guvernul sud-coreean a detectat dezvoltarea de catre Phenian a unei rachete nucleare tactice.

"Dezvolta noi rachete, desi au deja artilerie cu o raza de actiune similara, pentru ca vor o arma mai puternica
", a declarat o sursa pentru cotidian.

O alta sursa a declarat ca motivul din spatele acestui nou sistem este tocmai criza economica. "Deoarece Nordul nu poate castiga o cursa a inarmarii conventionale din cauza problemelor sale economice, foloseste toate resursele pentru a dezvolta capacitati nucleare, care reprezinta o arma asimetrica", a declarat oficialul citat. "Noi credem ca Nordul dezvolta o racheta tactica avand raza scurta de actiune deoarece a ajuns la stadiul final de miniaturizare a unui focos nuclear", a explicat sursa citata.

Comunitatea serviciilor de informatii crede ca Nordul a inceput dezvoltarea noii rachete tactice de la inceputul lui 2010. Noul sistem ar avea o raza de actiune de aproximativ 200 de kilometri, fiind capabil sa transporte o incarcatura de pana la 500 de kilograme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.