John Key, premierul Noii Zeelande, a declarat, ca este timpul ca Union Jack (steagul Marii Britanii) sa fie interzis de pe drapelul national pentru ca simbolizeaza fostul colonizator britanic.

John Key a declarat ca doreste sa organizeze un referendum pe aceasta tema in 2015. "Sunt, evident, un sustinator fervent al schimbarii", a declarat el pentru Radio Live. Anterior, premierul a declarat ca frunza de feriga argintie, emblema echipei nationale de rugby, trebuie sa ocupe un loc important pe drapelul national. Frunza de feriga este simbolul national al Noii Zeelande, asemenea frunzei de artar din Canada, a explicat John Key.

Drapelul actual, care, pe un fond albastru contine steagul Union Jack si patru stele rosii, a fost folosit pentru prima data in 1869 si adoptat oficial in 1902. Cei care doresc pastrarea formei actuale a drapelului afirma ca numerosi neozeelandezi au murit pentru a-si proteja steagul si ca schimbarea le-ar dezonora memoria. Sustinatorii schimbarii afirma insa ca drapelul se aseamana prea mult cu steagurile fostelor colonii britanice, cum ar fi Australia.

Partidul National al lui John Key a obtinut majoritatea absoluta la alegerile legislative de sambata. Desi premierul se afla pentru prima data in pozitia de a guverna singur in cadrul celui de-al treilea mandat, el a declarat duminica ca nu va uita partidele mai mici cu care a fost aliat pana in prezent si le va propune posturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.