Noul Guvern din Polonia, in frunte cu Ewa Kopacz a depus juramantul in prezenta presedintelui tarii.

Printre sarcinile pe care le va avea acest Guvern, presedintele Bronislaw Komorowski a citat "pregatirea Poloniei pentru dezbaterea privind consolidarea locului sau in Uniunea Europeana" prin aderarea la zona euro. Aceasta aderare, pentru care Varsovia nu a fixat o data, necesita in special o schimbare a Constitutiei.

Presedintele a evocat de asemenea Campionatul Mondial de volei din Polonia, castigat duminica de echipa poloneza in fata Braziliei. "Am trait ieri multa bucurie la Campionatul Mondial de volei, castigat de Polonia. Am crezut ca este un bun mesaj (...). Si le doresc acelasi succes, intr-un spirit de echipa, Guvernului doamnei Kopacz si noua, tuturor", a declarat el.

Noul Executiv, ai carui membri au depus juramantul in cadrul unei ceremonii televizate, are cinci ministri noi fata de cel precedent, inclusiv ministrul de Externe. Seful diplomatiei din Cabinetul precedent, Radoslaw Sikorski, cunoscut in strainatate dupa sapte ani in acest post, a fost inlocuit de Grzegorz Schetyna, un baron al partidului lui Kopacz, Platforma Civica (PO, de centru-dreapta), si principalul rival politic al premierului in exercitiu Donald Tusk.

Aceasta decizie pare sa fie motivata de necesitatea de a consolida unitatea PO, in vederea alegerilor locale de la jumatatea lui noiembrie si a legislativelor de peste un an. Noul Guvern include sase femei, cel mai mare numar de la caderea comunismului in 1989. Una dintre ele, Teresa Piotrowska, va conduce Ministerul de Interne, o premiera in Polonia. Kopacz isi va prezenta politica generala in Parlament la 1 octombrie, dupa care va cere votul de incredere, urmand sa il obtina fara probleme datorita majoritatii de care dispune coalitia guvernamentala formata de PO si partidul taranesc PSL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.