Regele Abdallah al II-lea al Iordanie a declarat ca Statele Unite si alte tari ar fi trebuit sa intervina in Siria mai devreme pentru a impiedica evolutia gruparii Stat Islamic.

Evolutia gruparii Stat Islamic "ar fi putut fi evitata daca comunitatea internationala ar fi cooperat mai intens pentru a se asigura ca finantarea si sprijinul pentru primele grupuri (islamiste) in Siria nu pot atinge dezvoltarea pe care o au", a afirmat regele Abdallah al II-lea, in cadrul unui interviu difuzat duminica de postul american de televiziune CBS.

Gruparea insurgenta are acces in prezent la resurse petroliere care o vor face mai dificil de invins, a explicat regele, intervievat la New York cu ocazia participarii la Adunarea generala a ONU. "Ei pot obtine intr-un an pana la un miliard de produse petroliere derivate (...), ceea ce inseamna ca vor putea plati mai multi combatanti straini si ca pot cumpara arme", a adaugat el.

Regele Abdallah al II-lea, in opinia caruia responsabilii gruparii Stat Islamic nu ar trebui calificati drept "musulmani", a declarat ca lumea ar trebui sa se uneasca impotriva grupului, care a ocupat vaste teritorii din Irak si Siria, proclamand un "califat", in care legea islamica este interpretata radical si sunt comise atrocitati, precum crucificari si decapitari. "Statul Islamic a declansat o constientizare: este vremea sa decidem o lupta a binelui impotriva raului", a apreciat regele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.