Premierul israelian sfatuieste tarile occidentale sa reduca sanctiunile asupra Iranului pentru controversatul sau program nuclear.

Iranul si cele sase mari puteri nucleare au reluat vineri la New York negocierile pe tema programului nuclear al Teheranului, fara mari sperante de a se ajunge rapid la o concluzie. "Ei (iranienii) lupta impotriva Statului Islamic pentru propriile interese", a declarat Netanyahu, citat intr-un comunicat al biroului sau de presa, conform MEDIAFAX.

"Ei lupta pentru conducerea islamistilor pe care vor sa o impuna lumii", a adaugat premierul israelian.

Statele Unite apreciaza ca Iranul, considerat odinioara drept unul dintre cei mai mari inamici ai lor, are "un rol" de jucat in lupta impotriva jihadistilor din cadrul SI, chiar daca nu se pune problema de a coopta Teheranul intr-o coalitie impotriva acestei grupari ultraradicale. Vineri, Departamentul de Stat a declarat ca Washingtonul si Teheranul au discutat despre aceasta lupta impotriva SI in cadrul negocierilor in dosarul nuclear, care au avut loc miercuri si joi la New York.

Teheranul si grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) si-au acordat termen pana la 24 noiembrie pentru a gasi un acord astfel incat Iranului sa ii fie imposibil sa se doteze cu arma atomica, in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale care apasa asupra tarii. Occidentalii si Israelul suspecteaza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Ministrul israelian al Afacerilor Externe Avigdor Lieberman a cerut miercuri marilor puteri sa "ramana ferme in negocierile lor cu Iranul si (sa) mentina sanctiunile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.