Informatiile din presa potrivit carora presedintele rus, Vladimir Putin, i-ar fi spus omologului sau ucrainean, Petro Porosenko, ca daca vrea poate trimite "trupe la Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti" nu au fost confirmate de administratia prezidentiala.

Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung a relatat joi ca Putin ar fi amenintat, intr-o conversatie cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, ca poate trimite trupe in Polonia, Romania si tarile baltice. "Nu confirmam informatia publicata de acest ziar", a declarat secretarul de presa al lui Porosenko, Sviatoslav Teholko. Autoritatile ucrainene au o "atitudine negativa fata de orice speculatie care ar putea periclita eforturile tuturor partilor de a lansa un proces de pace", a adaugat acesta.

"Daca vreau, trupele ruse ar putea ajunge in doua zile nu doar la Kiev, ci si la Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti", ar fi afirmat Putin, potrivit ziarului german, care nu precizeaza data acestor afirmatii. Porosenko l-ar fi informat despre aceste amenintari pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in timpul vizitei efectuate de acesta la Kiev la 12 septembrie, afirma publicatia, care citeaza un document al serviciului diplomatic al UE.

Conform Sueddeutsche Zeitung, Vladimir Putin l-ar fi avertizat de asemenea pe Petro Porosenko sa nu conteze prea mult pe Uniunea Europeana, precizand ca si-ar putea utiliza influenta pe langa mai multe state membre pentru a obtine o "minoritate de blocaj" impotriva deciziilor defavorabile Moscovei.

Comisia Europeana a refuzat joi sa comenteze informatiile din presa privind declaratiile amenintatoare ale presedintelui rus Vladimir Putin, precizand ca nu intentioneaza sa-si "duca diplomatia in presa" si nici sa "comenteze extrase ale unor conversatii confidentiale". "Ceea ce conteaza pentru UE este sa contribuie la o pace durabila, la prosperitate si la stabilitatea Ucrainei", a adaugat purtatoarea de cuvant Pia Ahrenkilde Hansen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.