O inregistrare video cu un jurnalist britanic independent, John Cantlie, a fost difuzata de membrii gruparii Statul Islamic (SI).

Jurnalistul, care a colaborat cu publicatiile Sunday Times, The Sun, Sunday Telegraph si AFP, apare, in inregistrarea postata pe YouTube, in tinuta de culoarea portocalie, la o masa, vorbind singur in fata camerei de luat vederi.

Acuza SUA si Marea Britanie ca nu fac eforturi pentru a-si salva cetatenii

Guvernele britanic si american au crezut ca pot proceda diferit de alte tari europene. Ele au negociat cu Statul Islamic si si-au adus oamenii acasa, in timp ce britanicii si americanii au fost lasati in urma. Este foarte alarmant sa vezi unde duc toate acestea si pare ca istoria se repeta”, a adaugat John Cantlie, potrivit digi24.ro.

SI, care seamana teroarea in vaste regiuni pe care le ocupa in Siria si Irak, a difuzat incepand din august trei inregistrari video ale executiilor a doi jurnalisti americani si unui lucrator umanitar britanic, ca represalii fata de atacuri americane asupra unor pozitii ale organizatiei in Irak. Gruparea a amenintat, de asemenea, cu uciderea altui ostatic britanic, Alan Henning. In inregistrarea video, jurnalistul John Cantlie, care vorbeste in engleza, cu subtitrare in araba, anunta "episoade viitoare" in care va dezvalui "adevarul despre motivatiile SI".

John Cantlie a mai fost rapit, impreuna cu un coleg olandez, timp de cateva zile, in iulie 2012, de catre jihadisti, in nordul Siriei. Cei doi au fost eliberati de catre Armata Siriana Libera (ASL), la vremea aceea principala componenta a rebeliunii siriene. Atunci, el a fost ranit la brat, de tiruri ale rapitorilor, intr-o tentativa de evadare, iar colegul sau olandez a fost ranit la nivelul soldului. In august 2012, John Cantlie a declarat ca o parte a rapitorilor sai proveneau din Marea Britanie. "Erau in total vreo 30, aproximativ 12 vorbeau engleza, iar noua aveau accent londonez", scria el in Sunday Times. Cantlie a mai povestit ca a fost legat la ochi si a fost amenintat cu moartea in mai multe randuri. "La un moment chiar au ascutit cutite pentru decapitare. Era terifiant", declara jurnalistul pentru BBC.

Citeste si:
Suma pe care SUA o oferă pentru capturarea șefului ISIS....
Suma imensă pe care SUA o...

Citeste si Marturii CUTREMURATOARE: Cum a fost rapit jurnalistul britanic DECAPITAT de membrii SI


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.