Liderul spiritual Dalai Lama este de parere ca presedintele chinez, Xi Jinping, are un "spirit mai deschis" decat predecesorul sau, Hu Jintao.

"Abordarea lui Xi Jinnping este mai realista, arata spirit mai deschis" decat cea a predecesorului sau, a spus pentru jurnalisti liderul spiritual tibetan, care traieste in exil in India, la Dharamsala, informeaza MEDIAFAX.

Liderul spiritual a facut aceasta declaratie in contextul in care Xi Jinping avea programata o intrevedere cu premierul indian Narendra Mori cu ocazia unei vizite de stat de trei zile in India. Prezenta lui Dalai Lama in India este o sursa de tensiuni cu China. Aproximativ 20 de manifestanti tibetani au protestat joi in fata locului intalnirii intre liderii chinez si indian, strigand "vrem justitie" pentru Tibet.

Dalai Lama, laureat cu premiul Nobel pentru Pace in 1989, este considerat de liderii chinezi un periculos lider separatist. Beijingul exercita presiuni asupra tuturor tarilor din lume pentru ca acestea sa nu-l primeasca pe teritoriul lor pe liderul spiritual budist, in varsta de 79 de ani. Liderul spiritual insista asupra faptului ca el nu cere decat o autonomie mai mare pentru Tibet, invadat si anexat de China la inceputul anilor 1950. Noua sesiuni de negocieri au avut loc intre Beijing si emisarii lui Dalai Lama, intre 2002 si 2010, fara a se solda cu un rezultat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.