Comisia pentru Relatii Externe a Senatului american analizeaza un proiect de lege care prevede sanctiuni extinse contra Rusiei si aliatilor acesteia, precum si acordarea statutului special de aliati non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei.

Potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty si agentiei RIA Novosti, Comisia pentru Relatii Externe a Senatului SUA examineaza joi "Legea pentru sustinerea libertatii Ucrainei 2014", care prevede sanctiuni impotriva Rusiei si aliatilor acesteia din Comunitatea Statelor Independente si chiar impotriva Siriei.

Proiectul de lege autorizeaza acordarea a 350 de milioane de dolari Administratiei prooccidentale de la Kiev, precum si furnizarea de echipamente militare si munitie armatei ucrainene. In plus, conform RIA Novosti, Statele Unite ar urma sa confere Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei statutul de "aliat major non-NATO", situatie care ar facilita transferul de armament american acestor tari. RIA Novosti sustine ca acest statut ar permite chiar transferul de munitii cu uraniu saracit, scrie MEDIAFAX.

Proiectul legislativ a fost elaborat de senatorii Robert Menendez (democrat) si Bob Corker (republican), iar votul programat joi coincide cu vizita in Statele Unite a presedintelui Ucrainei, Petro Porosenko. Proiectul ii cere presedintelui Barack Obama sa impuna sanctiuni impotriva companiilor ruse din domeniul industriei militare si chiar impotriva Gazprom, daca grupul energetic rus ar limita livrarile de gaze spre Ucraina, R.Moldova, Georgia sau tari membre NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.