Mohammed Javad Zarif sustine ca SUA este "obsedata" de sanctiunile lor impotriva Iranului, o afirmatie facuta inainte de reluarea negocierilor, vineri, intre Teheran si marile puteri in programul nuclear iranian.
"Suntem angajati in rezolvarea problemei" sanctiunilor, a afirmat Zarif in fata unui centru de reflectie, la Washington. Dar el a apreciat ca Statele Unite s-au indragostit "nebuneste" de sanctiuni si Congresul american se opune oricarui acord cu Teheranul "pentru ca el ar trebui sa anuleze sanctiunile".

"Iranul a aratat ca se ridica la inaltimea fiecarui acord
", a afirmat Zarif in fata Council on Foreign Relations, citat de MEDIAFAX.

Un oficial de rang inalt al Departamentului de Stat a confirmat ca cele doua parti aveau programate intrevederi pentru miercuri seara si din nou pentru joi, la New York, "in cadrul unor negocieri intre Teheran si marile puteri din cadrul Grupului 5+1 (Rusia, China, Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Germania) care vor fi reluate la New York vineri". Negocierile vor continua si in cursul saptamanii viitoare in marja Adunarii Generale anuale a ONU.Zarif a subliniat ca "iranienii sunt complet neincrezatori in Statele Unite" si ca un mecanism ar trebui pus in aplicare pentru a readuce increderea. Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate si Germania acuza Teheranul de dezvoltarea unui program nuclear in scopuri militare.

Teheranul, care afirma ca e vorba de un program civil, revendica dreptul de a imbogati uraniu si cere anularea sanctiunilor economice impuse de ONU si tarile occidentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.