Statele Unite sustin ca ar anula o parte a sanctiunilor impuse Rusiei, daca intre aceasta si Ucraina ar fi creata o zona-tampon.

Potrivit unei surse de rang inalt din cadrul administratiei americane, acest punct este considerat "crucial" de catre Washington. Kremlinul i-a raspuns ca Moscova nu va accepta nicio conditie, iar Consiliul Federatiei Ruse (Camera superioara a Parlamentului rus) a adaugat ca nici macar nu intentioneaza sa examineze propunerile americane. Sursa americana a dezvaluit care ar fi conditiile Washingtonului in vederea unei anulari partiale a sanctiunilor pe care le-a impus Moscovei.

"Asteptam sa-si retraga toti militarii si materialul de pe teritoriul ucrainean. Este necesar ca Moscova sa inceteze sa mai sustina grupari armate si mercenari in Ucraina, sa elibereze toti ostaticii, in special pe femeia-pilot Nadejda Savscenko si pe realizatorul Oleg Sentov. Cerem, de asemenea, crearea unui control la frontiera ruso-ucaineana si restabilirea suveranitatii Ucrainei asupra frontierelor sale, cu o supraveghere permanenta din partea OSCE. In fine, insistam asupra crearii unei zone-tampon de securitate de ambele parti ale frontierei", a declarat sursa citata.

Un purtator de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat ca Kremlinul "nu este la curent cu aceste exigente". In opinia sa, atat timp cat Casa Alba nu face o declaratie oficiala, autoritatile rusesti nu vor face niciun comentariu asupra acestui subiect. "Nu vom accepta nicio conditie (din partea Statelor Unite)", a subliniat Peskov. "Nu avansam catre nimeni si asteptam sa fim tratati la fel. Rusia face tot posibilul sa contribuie la procesul de pace din Ucraina. Si regretam ca multi dintre partenerii nostri straini nu procedeaza la fel si intreprind, din contra, demersuri care conduc la destabilizare", a adaugat el.

O sursa de la Ministerul rus de Externe a declarat ca Moscova nu intentioneaza sa negocieze cu Washingtonul o relaxare a "restrictiilor ilegale" impuse Rusiei. Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federatiei Mihail Marghelov a anuntat, de asemenea, ca Rusia nu are intentia sa discute conditii de anulare a sanctiunilor americane. "Noi consideram aceste sanctiuni, care nu au fost adoptate via ONU, ci prin decizie unilaterala, ilegitime si contrare dreptului international. Nu avem ce sa discutam", a subliniat senatorul rus.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Crearea unei "zone-tampon de zece kilometri intre Rusia si Ucraina" facea parte dintr-un plan de pace al presedintelui Petro Porosenko, anuntat la 20 iunie. Potrivit serviciului de presa prezidential ucrainean, aceasta idee a fost sustinuta de catre secretarul general al ONU Ban Ki-moon. Adjunctul sefului administratiei presedintelui Porosenko afirma ca aceasta initiativa viza sa combata mai eficient trecerea ilegala a frontierei de catre mercenari si material militar.

Unii experti ucraineni cred ca ideea are si alt obiectiv. "Infiintarea unei zone-tampon ar simplifica sarcina armatei ucrainene in cadrul «operatiunii antiteroriste». Kievul voia, astfel, sa respinga fortele «republicilor» de la Lugansk si Donetk de la frontiera ruso-ucraineana, privandu-le astfel de o sustinere cu foc si incercuindu-le", este de parere experul ucrainean Igor Levscenko. In opinia generalului in rezerva Evgheni Bujinski, vicepresedintele Centrului PIR, cererile americane sun foarte neclare. "Nu stim unde va fi creata aceasta zona-tampon - de-a lungul intregii frontiere sau numai a unei parti? Cine va fi insarcinat cu controlul ei? Ce adancime trebuie sa aiba? Cum cred americanii ca pot implementa acest regim pe un teritoriu frontalier dens populat?", intreaba acest expert.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.