Statele Unite anunta trimiterea a 3.000 de militari pentru a participa la lupta impotriva virusului Ebola in Africa de Vest.

Obama isi va prezenta planul de actiune in timpul unei vizite la sediul Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) din Atlanta (sud). Eforturile americane se vor concentra pe Liberia, una dintre tarile cele mai afectate de virus, alaturi de Sierra Leone si Guineea. Un centru de comandament va fi instalat in capitala Monrovia.

Militarii vor participa in special la constructia de noi centre de tratament in zonele cele mai afectate, iar administratia americana va ajuta la recrutarea si formarea personalului desemnat sa le gestioneze. Statele Unite vor crea in Liberia un centru permanent de formare a 500 de lucratori sanitari pe saptamana, a precizat sursa citata. Epidemia de Ebola in Africa de Vest, cea mai grava din istoria acestei febre hemoragice identificate in 1976, a provocat moartea a peste 2.400 de persoane, potrivit ultimului bilant al OMS.

"Pentru a combate aceasta epidemie la sursa, trebuie sa punem in aplicare un veritabil raspuns international", a declarat un oficial american sub acoperirea anonimatului. Potrivit aceleiasi surse, planul care va fi prezentat marti de Obama va trebui sa permita "inversarea tendintei". In acest cadru, Agentia americana pentru dezvoltare internationala (USAID) va distribui, in parteneriat cu UNICEF, kituri de protectie pentru 400.000 de familii vulnerabile din Liberia.

In acest stadiu, Statele Unite au consacrat deja 100 de milioane de dolari luptei impotriva virusului. USAID si-a anuntat intentia de a debloca 75 de milioane de dolari suplimentari pentru cresterea numarului centrelor de tratament. Administratia Obama a cerut Congresului deblocarea a 88 de milioane de dolari suplimentari. Votul va avea loc in aceasta saptamana. Din acest total, 30 de milioane vor fi consacrati trimiterii de material si experti pe teren si 58 de milioane vor fi consacrati dezvoltarii de tratamente si vaccinuri.

Citeste si:
Incetarea epidemiei de Ebola in Liberia si Africa de Vest, anuntata...
Incetarea epidemiei de Ebola...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.