Jean-Yves Le Drian a anuntat ca primele zboruri militare de recunoastere in Irak vor avea loc luni, in timp ce Washingtonul si aliatii sai se mobilizeaza impotriva gruparii Stat Islamic (SI).

"Incepand din aceasta dimineata, primele zboruri de recunoastere vor avea loc cu acordul autoritatilor irakiene si al celor din Emirate", a declarat ministrul la baza Al-Dhafra unde se afla aproximativ 200 de militari, intre care si piloti pe avioanele de lupta Rafale. La scurt timp dupa aceea, doua avioane au decolat la interval de cateva minute unul de celalalt de la aceasta baza, a constatat un jurnalist al AFP. Le Drian a subliniat ca vizita sa are loc intr-un "context de o gravitate exceptionala".

El a amintit vizita in Irak, vineri, a presedintelui François Hollande, care a anuntat disponibilitatea Frantei de a contribui politic si militar la gasirea unei solutii la aceasta criza, la solicitarea autoritatilor de la Bagdad. "Prin urmare, fiti gata sa interveniti", le-a declarat ministrul francez militarilor stationati la Al-Dhafra, baza situata la 30 de kilometri sud-vest de Abu Dhabi.

Avionul Falcon la bordul caruia se afla ministrul a aterizat la aceasta baza unde sunt stationati militari francezi, precum si sase Rafale, un avion de realimentare Boeing C-135 si un avion de recunoastere Atlantique al marinei franceze. Circa 750 de militari francezi sunt dislocati in Emiratele Arabe Unite, un aliat apropiat al Frantei in Golful Persic.

Le Drian se va intalni cu printul mostenitor din Abu Dhabi, seicul Mohammed ben Zayed al Nahyane, pentru a-i explica rolul jucat de Franta in cadrul coalitiei internationale antijihadiste. Intrevederile se vor referi nu numai la Irak, ci si la Libia. Ulterior, ministrul va merge in Egipt. Vizita sa in cele doua tari are loc intr-un moment in care reprezentantii a circa 20 de tari se reunesc luni la Paris pentru a-si defini rolurile in coalitia internationala dorita de Washington pentru a combate extremistii din cadrul SI, care au executat un nou ostatic.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.