Rusia critica noile sanctiuni occidentale ce a ca scop pedepsirea Moscovei pentru implicarea sa in conflictul din Ucraina.

"Conflictul ucrainean nu este decat un pretext" pentru a sanctiona Rusia, a reactionat presedintele Dumei (Camera inferioara a Parlamentului rus), Serghei Nariskin, citat de agentia publica RIA Novosti. "Sanctiunile anuntate de presedintele Obama sunt rupte de realitate", a asigurat Nariskin, care figureaza pe lista personalitatilor ruse afectate de sanctiuni individuale in Europa.

"Daca nu ar fi fost aceasta, ar fi gasit altceva", a adaugat el, comparand criza actuala dintre Rusia si UE cu situatia de dinaintea Primului Razboi Mondial. Noile sanctiuni ale Uniunii Europene, care urmaresc in special sa impiedice finantarea economiei ruse si vizeaza 24 de personalitati ruse si ucrainene acuzate de implicare in conflictul din Ucraina, au intrat in vigoare vineri. Presedintele Barack Obama a anuntat joi seara noi sanctiuni impotriva Rusiei in sectoarele finantelor, energiei si apararii, ca raspuns la "actele ilegale" ale Moscovei in Ucraina.

"Cu aceste sanctiuni, Europa vrea sa arate ca este unita, puternica si isi apara pozitiile. De altfel, Europa spera la progrese in negocierile dintre Rusia si Ucraina, care ar permite ridicarea sanctiunilor. Autoritatile ruse vad acest lucru ca pe un santaj", apreciaza Aleksei Makarkin, de la Centrul de tehnologii politice din Moscova. "Aceste sanctiuni sunt o imprudenta", a apreciat la randul sau presedintele Partidului Liberal Democratic Rus (LDPR) Vladimir Jirinovski, plasat vineri pe lista persoanelor vizate de inghetarea averilor si cu interdictia de a calatori in UE.

"Ei nu pot ingenunchea Rusia, prin urmare, trebuie sa introduca sanctiuni pana la momentul in care confruntarea economica va degenera in razboi fierbine", a declarat Jirinovski intr-un comunicat publicat pe site-ul partidului sau. Presa rusa a denuntat, de asemenea, vineri "razboiul sanctiunilor care nu cunoaste armistitiu, potrivit cotidianului Kommersant. "UE si Statele Unite introduc noi restrictii pentru Rusia care, la randul ei, pregateste o riposta", a anuntat cotidianul. "Toate interdictiile sunt masuri cu dublu tais", a amintit cotidianul Nezavisimaia Gazeta, in timp ce Rusia a anuntat deja joi ca prevede noi masuri de retorsiune impotriva tarilor occidentale care o sanctioneaza, in special restrictii pentru importurile unor masini sau produse de industrie usoara.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.