Dupa ce Uniunea Europeana a inclus pe lista sanctiunilor mai multe companii din domeniul energiei rubla a coborat la un nou minim istoric fata de dolar pentru a doua sedinta consecutiv.

Rubla a scazut cu 0,6%, la 37,726 unitati pentru un dolar, inregistrand astfel un declin de 2% la nivelul saptamanii. De asemenea, rubla a coborat cu 0,4% fata de moneda europeana, la 48,672 unitati pentru un euro. Deprecierea semnificativa a rublei vine ca urmare a noilor sanctiunile impuse de UE, care vizeaza 15 companii din Rusia. Prin aceste noi masuri, UE blocheaza finantarea datoriei pentru trei dintre cele mai importante companii rusesti din energie, si anume Rosneft, Transneft si filiala petroliera a Gazprom - Gazprom Neft.

In acest sens, presedintele SUA Barack Obama a declarat ca Statele Unite "vor inaspri si inmulti" masurile impotriva Moscovei, in domenii ca finantele, energia si apararea. In replica, Dimitri Pescov, unul dintre purtatorii de cuvant ai presedintelui rus Vladimir Putin a afirmat ca Rusia ar putea interzice importurile de haine si masini la mana a doua din Uniunea Europeana.

Pretul petrolului Brent nu a trecut de pragul de 100 de dolari pe baril, dar a inregistrat o crestere de 0,4%, ajungand la 98,42 de dolari pe baril. Miercuri, pretul barilului de petrol Brent a coborat la cel mai scazut nivel din aprilie anul trecut. Obligatiunile cu maturitate in 2027 au urcat pentru prima oara in ultimele cinci zile, astfel ca randamentul lor a scazut la 9,68%. Indicele Micex al bursei din Moscova a avansat cu 0,5%, reducand declinul de la nivelul saptamanii la 1,2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.