Moscova spune ca este impotriva intrarii Ucrainei in NATO.

"Nu vrem sa vedem Ucraina in NATO", a declarat reprezentantul rus pe langa UE, Vladimir Cijov.

Prezenta "Ucrainei in NATO ar constitui o provocare fara precedent pentru securitatea europeana, o provocare care ar fi cea mai importanta de la caderea zidului Berlinului", a apreciat Cijov, citat de MEDIAFAX.

Guvernul ucrainean si-a anuntat la sfarsitul lui august dorinta de a relansa procesul de aderare la NATO, intrerupt in 2010 de regimul prorus al presedintelui Viktor Ianukovici. Intrarea Ucrainei a fost primita favorabil la summitul de la Bucuresti din 2008, ceea ce a declansat furia Moscovei. Aceasta decizie formala ii permite acum secretarului general Anders Fogh Rasmussen sa lase usa deschisa Kievului.

Dar aceasta aderare va depinde de "capacitatea Ucrainei de a desfasura reformele necesare" in timp ce echipamentele sale dateaza din epoca sovietica, de a "se adapta la standardele NATO si de a indeplini toate criteriile", a subliniat Rasmussen.

De asemenea, reprezentantul rus pe langa UE a avertizat Kievul sa nu incalce armistitiul in estul Ucrainei.

"Cred ca ambele parti implicate in conflict incearca in prezent o regrupare a fortelor. Dar cu ce scop? Este inadmisibila o regrupare de forte pentru a consolida apararea si a incalca ulterior regimul de incetare a focului", a adaugat el.

Kievul si separatistii s-au acuzat din nou, luni, de incalcarea armistitiului in estul Ucrainei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.