Primul raport privind prabusirea cursei MH17 in estul Ucrainei, la 17 iulie, a fost dat publicitatii marti dimineata.

Acesta arata ca aeronava a fost lovita de "numeroase obiecte" care "au strapuns avionul cu mare viteza", relateaza BBC News Online, citata de MEDIAFAX.

Raportul, intocmit de Biroul olandez de Ancheta pentru Securitate, adauga ca nu exista "dovezi privind o eroare tehnica sau umana". Anchetatorii olandezi s-au bazat pe informatiile inregistrate de cutiile negre, cele primite de la controlorii de trafic aerian, pe imagini din satelit si fotografii de la locul prabusirii, pentru a redacta acest raport preliminar.

Expertii au precizat ca avionul "s-a dezmembrat in aer probabil ca urmare a daunelor structurale cauzate de un numar mare de obiecte cu mare viteza care au strapuns aeronava din exterior". Inregistrarile cutiilor negre nu au prezentat nici un indiciu privind existenta unei erori tehnice sau a unei situatii de urgenta, potrivit expertilor.

Raportul intermediar nu atribuie vreo vina sau responsabilitate pentru catastrofa, insa o ancheta penala separata este efectuata de procurorii din Haga. Biroul de ancheta a precizat ca se asteapta ca raportul final sa fie publicat in termen de un an.

Boeingul 777 s-a prabusit intre Krasni Luci, in regiunea Lugansk, si Sahtarsk, in regiunea Donetk, la 17 iulie. Toate cele 298 de persoane aflate la bord, intre care 193 de cetateni olandezi, au murit in urma prabusirii avionului malaysian.

Situatie complexa

Kievul si Occidentul i-au acuzat pe separatistii prorusi ca sunt responsabili de tragedie, iar Moscova si insurgentii acuza Kievul. "Anchetam asupra cauzelor accidentului si nu asupra responsabilitatilor", a subliniat Vernooij. In urma catastrofei, cadavrele majoritatii victimelor au fost transportate in Olanda, pentru a fi identificate. Aproape 200 dintre ele au fost identificate. Unda de soc pe care a provocat-o drama i-a determinat pe europeni, anterior divizati si reticenti, sa adopte, impreuna cu Statele Unite, sanctiuni economice vizand Rusia, masuri fara precedent de la Razboiul Rece incoace.
Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Acorduri internationale prevad, in mod normal, prezentarea unui raport interimar la 30 de zile de la mometul cand catastrofa a avut loc, insa "situatia complexa" din Ucraina a intarziat activitatea anchetatorilor. Cutiile negre au fost analizate in Anglia, de catre Biroul britanic de ancheta pentru accidente aeriene. Conducerea anchetei asupra cauzelor accidentului a fost incredintata Olandei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.