Au trecut sase luni de la disparitia ramasa neexplicata a cursei aeriene MH370 iar familiile victimelor au marcat comemorarea victimelor printr-o ceremonie emotionanta.

In cursul unei ceremonii de rugaciune luni la Beijing, aproximativ 30 de apropiati ai victimelor au denuntat indiferenta autoritatilor chineze si relele tratamente la care sunt supusi unii dintre ei. Dintre cei 239 de pasageri si membri ai echipajului avionului Boeing al Malaysia Airlines, 153 erau chinezi. "Fiecare zi este o tortura, dar astazi suferim si mai mult", a afirmat o femeie de 55 de ani, care si-a pierdut fiica in aceasta catastrofa.

Potrivit unor marturii concordante, apropiati ai pasagerilor au fost arestati si batuti in aceasta vara, inclusiv doi copii cu varste de sase si patru ani, dupa o manifestatie in fata sediului Malaysia Airlines din Beijing. "Nu intelegem. Suntem doar cetateni obisnuiti", a subliniat luni Dai Shuqin, un muncitor de 61 de ani care si-a pierdut sora si familia acesteia in catastrofa aviatica. "Unii vor sa se sinucida, sa urce pe o cladire si sa sara". In Malaysia, Selamat Umar, in varsta de 60 de ani, al carui fiu Mohamad Khairul Amri se afla la bord, a participat duminica, alaturi de aproximativ 100 de rude ale altor pasageri, la o ceremonie. "Faptul ca nu avem nici o informatie despre ce s-a intamplat cu (cursa) MH370 imi sfasie inima. Sufletul meu nu este impacat", a afirmat el.

Cursa MH370 intre Kuala Lumpur si Beijing a disparut la 8 martie. La scurt timp dupa decolare, avionul a schimbat radical planul de zbor, virand spre vest, apoi spre sud, in directia Oceanului Indian, unde s-ar fi prabusit, din lipsa de carburant. Traiectoria sa a fost reconstituita cu ajutorul satelitilor, dar locul prabusirii ramane necunoscut si nici o urma nu a fost gasita, in pofida vastelor cautari aeriene si submarine efectuate in largul coastelor occidentale ale Australiei.

Canberra, care conduce aceste cautari, a anuntat vineri ca elemente la fel de dure ca metalul au fost identificate pe fundul Oceanului Indian, pe traiectoria presupusa a aparatului, dar ca ar fi vorba cel mai probabil de minerale. Sonarele "pot identifica diferite grade de duritate, dar nu pot face distinctia (...) intre metalul dur al unui avion sau roca dura de pe fundul oceanului", a precizat un purtator de cuvant al Biroului de ancheta australian ATSB.

Citeste si:
Un tânăr din SUA, dispărut în urmă cu două luni, a murit într-o...
Un tânăr din SUA, dispărut în...

Cautarile cu sonarul au ca scop pregatirea terenului pentru urmatoarea etapa a cautarilor submarine, care ar urma sa demareze in septembrie, pe un vast perimetru de 60.000 de kilometri patrati. Premierul australian Tony Abbott a fost la Kuala Lumpur la sfarsitul saptamanii trecute pentru a discuta cu autoritatile malaysiene. El a afirmat ca noua etapa a cautarilor va incepe in "aproximativ doua saptamani". Mai multe ipoteze au fost evocate pentru a explica disparitia cursei MH370, de la o criza de nebunie a pilotului sau a copilotului, la o deturnare sau un grav accident mecanic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.