Premierul Dmitri Medvedev a declarat ca Rusia ar putea sa isi inchida spatiul aerian ca raspuns la noile sanctiuni sectoriale occidentale.


Statele occidentale "trebuie sa fie intrebate daca vor exista noi sanctiuni, dar, daca vor exista sanctiuni in domeniul energetic ori restrictii suplimentare impuse sectorului nostru financiar, vom fi nevoiti sa raspundem in mod asimetric", a declarat seful Guvernului rus, dand ca exemplu in acest sens "restrictii in sfera transporturilor", relateaza agentia rusa de presa Itar-Tass, in pagina electronica.

"Noi pornim de la faptul ca avem relatii amicale cu partenerii nostri, asa ca cerul este deschis deasupra Rusiei pentru zboruri. Dar daca suntem restrictionati, va fi nevoie sa raspundem", a continuat el. "Daca transportatorii occidentali ocolesc spatiul nostru aerian, acest lucru ar putea sa conduca la falimentul multor companii aeriene care se clatina la marginea prapastiei in lupta pentru supravietuire", a subliniat Medvedev.

El a apreciat, insa, ca ar fi o optiune proasta. "Am vrea ca partenerii nostri sa-si dea seama de acest lucru", a continuat el, exprimandu-si regretul fata de faptul ca Occidentul a impus deja o serie de sanctiuni Moscovei in criza din Ucraina.

"Razboiul sanctiunilor nu aduce pace in Ucraina"

"Speram ca partenerii nostri sa fie mai inteligenti",
a apreciat seful Guvernului rus. Un razboi al sanctiunilor nu aduce pacea in Ucraina, ci, din contra, ameninta sistemul global de securitate, a apreciat Medvedev. "Cei mai multi politicieni isi dau seama de acest lucru", a apreciat el. "Cu toate acestea, exista o anumita inertie in gandire si, din pacate, o dorinta de a utiliza forta in relatiile internationale", a adaugat Medvedev.

"Noi stim ca initial sunt impuse sanctiuni economice, dar ele sunt urmate de sanctiuni politice ca raspuns, iar actiunile politice nu sunt simetrice, sunt mai rele. Iata un risc de rupere a sistemului securitatii in lume"
, a declarat premierul rus. "Sper ca omologii nostri occidentali nu aspira la acest lucru si ca nu exista nebuni printre decidenti", a continuat el, subliniind ca "sanctiunile au intotdeauna doua taisuuri" si ca, "in general, nu aduc rezultate pozitive". El a citat exemplul Chinei, careia i-au fost impuse sanctiuni in 1989, dar care nu au afectat dezvoltarea economiei tarii. Chinezii "si-au folosit resursele interne", a notat premierul rus.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Uniunea Europeana (UE) este "pregatita sa revina" asupra sanctiunilor pe care intentioneaza sa le impuna Rusiei, daca armistitiul din estul Ucrainei este "durabil" si/sau daca negocierile de pace incep, a declarat duminica presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy. Aceasta noua serie de sanctiuni, finalizata vineri de catre ambasadorii UE, include atat masuri consolidate privind accesul pe piete de capitaluri, aparare, bunuri cu dublu uz civil si militar si tehnologii sensibile, cat si o noua lista cu nume de persoane vizate de o blocare a averii si interdictia de a le fi emise vize europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.