Textul declaratiei Summitului NATO din Tara Galilor a fost publicat de presedintite si MAE

Declaratia adoptata de sefii de stat si de guvern participanti la reuniunea Consiliului Nord Atlantic din Tara Galilor reafirma faptul ca cea mai mare responsabilitate a NATO este "sa protejeze si sa apere teritoriile si populatiile noastre impotriva unui atac, asa cum prevede Art. 5 al Tratatului de la Washington". Totodata, liderii statelor membre se angajeaza sa consolideze mai departe legatura transatlantica si sa asigure resursele, capabilitatile si vointa politica necesare pentru a se asigura ca Alianta "ramane gata sa faca fata oricarei provocari" si sa apere libertatea si valorile comune privind libertatea individului, drepturile omului, democratia si statul de drept.

Potrivit documentului, pentru ca NATO sa fie pregatita sa raspunda "rapid si ferm" la noile provocari de securitate, a fost aprobat Planul de actiune al Aliantei pentru cresterea nivelului de reactie. Acest plan reprezinta "un pachet coerent si cuprinzator de masuri necesare pentru a raspunde schimbarilor mediului de securitate atat de la granitele NATO, cat si mai indepartate" si care "raspunde provocarilor Rusiei".

Una dintre masuri este crearea unei Grupari Multinationale de Forte cu un Nivel de Reactie Foarte Ridicat, care va putea fi dislocata in cateva zile pentru a raspunde provocarilor ce apar, in special la periferia teritoriului NATO. Aceasta forta va include o componenta terestra cu forte aeriene, maritime si de operatiuni speciale. De asemenea, va fi stabilita "o prezenta adecvata de comanda si control si unii facilitatori de forte in teren pe teritoriile Aliatilor estici".

In plus, va fi sporita capacitatea NATO de a intari rapid si eficient pe Aliatii estici "prin pregatirea infrastructurii, pre-pozitionarea echipamentelor si mijloacelor de aprovizionare si desemnarea bazelor specifice". Liderii statelor NATO condamna "in termenii cei mai fermi interventia militara ilegala si in crestere a Rusiei in Ucraina" si cer Moscovei sa opreasca si sa retraga fortele din interiorul si de-a lungul granitelor Ucrainei, subliniind ca nu vor recunoaste "anexarea" ilegala si ilegitima a Crimeei. Acestia isi exprima ingrijorarea fata de comportamentul Rusiei vizavi de R. Moldova si Georgia.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

In ceea ce priveste contributia statelor la bugetul Aliantei, se mentioneaza ca s-a stabilit ca tarile care nu aloca 2% din PIB vor stopa orice reducere a contributiei si isi vor fixa ca obiectiv atingerea acestui prag, precum si sporirea cheltuielilor pentru aparare in termeni reali pe masura ce PIB creste.

Este mentionata si apararea antiracheta

"Remarcam cu satisfactie ca dislocarea Aegis Ashore la Deveselu, Romania, respecta calendarul pentru a fi finalizata la orizontul anului 2015. Aegis Ashore va fi pusa la dispozitia NATO si va furniza o crestere semnificativa a capabilitatii NATO BMD", se arata in declaratie. Apararea cibernetica devine parte a sarcinii de baza a NATO privind apararea colectiva. "O decizie pentru stabilirea situatiei in care un atac cibernetic ar putea sa conduca la invocarea art. 5 va fi luata de Consiliul Nord-Atlantic de la caz la caz", potrivit declaratiei. Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, dupa participarea la Summit, ca Romania si-a atins obiectivele pentru reuniune si ca a cerut MAE traducerea declaratiei adoptate, cel mai tarziu pana duminica. El a felicitat institutiile implicate in realizarea obiectivelor Romaniei.
Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.