Moscova a subliniat ca aderarea Ucrainei la NATO va fi vazuta drept o amenintare la adresa securitatii nationale daca SUA continua sa se impuna in fostele republici sovietice.

"Exact in momentul in care a aparut o sansa de solutionare a problemelor specifice dintre Kiev si militii, unele componente ale autoritatilor de la Kiev au cerut ca Ucraina sa renunte la statutul sau de neutralitate si sa inceapa procesul de aderare la NATO", a declarat Lavrov la o intalnire cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

"Este o incercare evidenta de a deturna eforturile menite sa initieze un dialog pentru asigurarea reconcilierii nationale", a adaugat ministrul rus. Lavrov a exprimat, de asemenea, ingrijorarea Moscovei fata de implicarea Statelor Unite in afacerile Kievului. "Unii parteneri occidentali, inclusiv din nefericire cel mai influent jucator - Statele Unite -, vor victoria NATO si o situatie in care America sa impuna vointa sa tuturor", a afirmat el.

"Acest concept de exclusivitate, pe care presedintele (Barack) Obama l-a declarat in mod repetat, nu poate duce la nimic bun si pana acum nu a dus la nimic bun", a conchis el. ntr-un interviu acordat IBTimes UK la Celtic Manor, in Newport, unde are loc summitul NATO, ministrul eston de Externe Urmas Paet a promis sprijinul Estoniei pentru aderarea ucrainenilor si georgienilor la Alianta Nord-Atlantica. "Nu Rusia este cea care dicteaza cine poate sa fie membru NATO", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.