NATO este pregatita sa accepte o eventuala cerere de ajutor in partea Irakului, in lupta impotriva insurgentilor din gruparea Statul Islamic.

"Nu am primit nici o cerere", dar "sunt sigur ca daca Guvernul irakian al solicita ajutorul NATO, acest lucru ar fi examinat serios de aliati", a declarat Rasmussen la sosirea la Newport, in Marea Britanie, unde se deschide joi summitul organizatiei, conform MEDIAFAX.

Amintind ca NATO a trimis o misiune de antrenament si formare in Irak pana in 2011, el a precizat ca o astfel de misiune ar putea fi reactivata daca Guvernul irakian ar cere acest lucru.

"Comunitatea internationala are obligatia de a stopa progresul Statului Islamic", o organizatie ultraradicala care incearca sa infiinteze un califat in zona dintre Irak si Siria, a declarat Rasmussen. "Salut faptul ca unele state membre au luat masuri individual pentru a ajuta Irakul. Felicit actiunea militara americana pentru a stopa progresul acestei organizatii teroriste", a continuat el.

Au decapitat doi jurnalisti americani

Lupta impotriva gruparii Statul Islamic, responsabila de numeroase abuzuri in Irak si Siria si care a revendicat executia a doi jurnalisti americani, urmeaza sa fie in centrul discutiilor la dineul sefilor de stat, joi seara. Subiectul va fi de asemenea abordat la reuniunile organizate pe marginea summitului. Washingtonul incearca sa construiasca o coalitie impotriva gruparii. Londra nu exclude participarea la raiduri aeriene americane in Irak, in conditiile in care un cetatean britanic luat ostatic de gruparea Statul Islamic este amenintat cu executia.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.