Peste 500 de prizonieri in Irak au fost executati de jihadistii din cadrul gruparii ultraradicale Statul Islamic (SI) de la inceputul ofensivei fulgeratoare pe care au lansat-o in aceasta tara in iunie.

Aproximativ 1.700 de membri ai fortelor irakiene de securitate s-au predat SI in iunie, in timp ce jihadistii cucereau al doilea oras ca marime din Irak, Mosul, si inaintau in directia Bagdad, in fata unei armate irakiene in deruta. Ulterior, SI a publicat fotografii ce pareau sa prezinte executarea, intr-o zona de desert, a zeci de barbati imbracati in civil si a afirmat ca a ucis, in total, sute de prizonieri.

HRW a anuntat ca "intre 560 si 770 de barbati" au fost ucisi, "toti sau majoritatea dintre ei (fiind), se pare, militari ai armatei irakiene (care au fost) capturati". ONG-ul se sprijina pe "informatii (colectate pe langa) un supravietuitor si examinarea unor inregistrari video si imagini prin satelit (care) au confirmat existenta altor trei locuri de comitere a unor executii in masa, ceea ce le ridica la cinci in total". HRW a identificat deja, la sfarsitul lui iunie, doua locuri in care SI a efectuat executii in masa. "O alta piesa din acest puzzle oribil a fost pusa la locul ei, confirmand multe alte executii", a declarat directorul pentru situatii de urgenta al HRW, Peter Bouckaert, care condamna "barbaria SI".

Apropiati ai acestor militari disparuti au luat cu asalt marti Parlamentul din Bagdad, unde au inceput un protest. Situatia s-a aplanat intre timp, manifestantii au parasit cladirea, iar presedintele Parlamentului, Salim al-Jubouri, i-a primit pe reprezentantii acestora, potrivit unui oficial. Deputatii irakieni s-au reunit miercuri pentru a evoca soarta acestor militari si, cu aceasta ocazie, ministrul interimar al Apararii si mai multi ofiteri au fost audiati. Apropiati ai militarilor au asistat la sedinta de miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.