Oamenii de stiinta din Japonia au anuntat dezvolatrea unei noi metode pentru detectarea prezentei virusului Ebola in 30 de minute.

Profesorul Jiro Yasuda si echipa sa de la Universitatea din Nagasaki, din vestul Japoniei, au afirmat ca procesul este nu doar eficient pe termen foarte scurt, dar, de asemenea, este mai putin costisitor decat sistemul actual folosit in Africa de Vest, unde virusul s-a soldat deja cu peste 1.500 de morti in patru tari.

Cercetatorii au dezvoltat ceea ce se numeste in biologie o "amorsa" care amplifica doar genele specifice virusului Ebola atunci cand acesta este prezent in organism. Din acidul ribonucleic (ARN) sunt extrasi eventuali virusi prezenti intr-un esantion de sange, dupa ce acestia au fost dezactivati. Pornind de la aceste informatii de codificare, este creata o secventa ADN care este amestecata cu amorsa intr-o eprubeta. Totul este apoi incalzit la 60-65 grade Celsius. Daca virusul Ebola este prezent, ADN-ul specific virusului este amplificat in 30 de minute si, daca este cazul, lichidul din eprubeta devine tulbure, ceea ce reprezinta o confirmare vizuala a infectiei.

In prezent, o metoda numita reactie in lant a polimerazei, sau PCR, este folosita in special pentru detectarea virusului Ebola. Ea consta in replicarea in mai multe randuri a unei gene pentru a avea suficienta materie de analizat. Aceasta metoda necesita insa material special si dureaza una sau doua ore.

"Noua metoda japoneza necesita doar un simplu echipament de incalzire, alimentat de o baterie, si totul costa doar cateva sute de dolari, un pret pe care o tara in curs de dezvoltare ar trebuie sa fie in masura sa-l plateasca", a precizat profesorul Yasuda. "Nu am primit inca cereri, dar vom fi fericiti sa oferim acest mijloc de analiza care este pregatit", a afirmat el. Epidemia virusului Ebola, care se transmite prin contact cu fluidele corporale, a declansat o alerta la nivel international.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.